Vorig jaar kwart meer meldingen van discriminatie, twee keer zoveel daders veroordeeld

In 2023 ontvingen meldpunten ruim 16.000 meldingen van discriminatie, een kwart meer dan in 2022. Het aantal meldingen dat bij de politie binnenkwam, lag zelfs een derde hoger. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde jaarlijkse discriminatiecijfers van de politie, antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s) en andere instanties. Ook heeft het Openbaar Ministerie bijna anderhalf keer zo veel vergrijpen behandeld die waren gerelateerd aan discriminatie, blijkt uit een tweede rapport dat dinsdag werd gepubliceerd.

Iets minder dan de helft van de meldingen over discriminatie bij de politie en de ADV’s ging over herkomst. Zo kwamen meer dan 4.000 meldingen binnen bij de ADV’s over het omstreden coronalied Voorkomen is beter dan Chinezen. Bij de politie gingen daarna de meeste meldingen over seksuele gerichtheid, die met bijna een vijfde toenamen. Tien procent van de meldingen bij de politie had te maken met antisemitisme. In absolute zin is het aantal meldingen van antisemitisme met 60 procent gestegen ten opzichte van 2022.

Het Openbaar Ministerie heeft 211 „discriminatiefeiten” in behandeling genomen, 47 procent meer dan in 2022. Daarvan ging bijna de helft over antisemitisme. Volgens het OM komt dat niet door de Gaza-oorlog (tien rechtszaken hadden daarmee te maken), maar door „het grote aantal ingestroomde voetbalzaken in Rotterdam, waarbij antisemitische leuzen werden geroepen”. In het merendeel van de zaken oordeelde de rechter dat de dader schuldig was. Dat gebeurde in tachtig zaken, bijna twee keer zo veel als in 2022.