Drie Duitsers opgepakt op verdenking van spionage voor China

Het Duitse OM heeft maandag drie Duitse staatsburgers laten arresteren op verdenking van spionage voor China. Dat heeft de federale openbaar aanklager in een korte verklaring bekendgemaakt. Het drietal wordt ervan verdacht technologie te hebben verzameld voor Chinese militaire doeleinden.

De drie zouden voor het ministerie van Staatsveiligheid, de grootste inlichtingendienst van China, hebben gewerkt. Hoofdverdachte Thomas R. zou „innovatieve technologie” hebben verzameld via een vanuit Düsseldorf opererend bedrijfje, dat was opgezet door medeverdachten Herwig F. en Ina F.. Via dat bedrijfje werkten de drie volgens de justitie samen met een Duitse universiteit. Op het moment van de arrestatie zouden ze in onderhandeling zijn geweest over nadere samenwerkingen.

Het door China gefinancierde onderzoeksproject met de universiteit ging over de ontwikkeling van machineonderdelen die gebruikt kunnen worden in motoren van Chinese gevechtsschepen. De drie zouden in ieder geval sinds juni 2022 voor het Chinese ministerie van Staatsveiligheid hebben gewerkt. Sindsdien exporteerden ze ook speciale lasers naar China. Het exporteren van zulke technologie is onder EU-wetgeving zonder expliciete toestemming strafbaar.

Ook mogelijke spionage voor China in het VK

In het Verenigd Koninkrijk werden maandag twee mannen aangeklaagd omdat zij voor China zouden hebben gespioneerd. Hoewel precieze details rond de zaak ontbreken, schrijft het Britse OM dat het tweetal voor de rechter worden gebracht „vanwege het verstrekken van schadelijke informatie aan China”. Het hoofd van de terrorisme-eenheid bij de Londense politie noemt het „een uiterst complex onderzoek naar zeer ernstige beschuldigingen”.