Moeder: „Mijn partner en ik vinden het heel belangrijk dat onze kinderen van acht en tien later geen drugs of tabak gaan gebruiken. Wij hebben al een aantal dingen gedaan waarvan wij vermoeden dat dat helpt, bijvoorbeeld uitleg geven over groepsdruk, vertellen dat drugs en tabak ziek maken, dat ze verslavend zijn. Mijn man heeft nooit gerookt of drugs gebruikt, en ik als tiener sporadisch. In onze familie roken alleen twee halfbroers, voor de rest niet. We vragen ons af of er meer is dat we kunnen doen.”
Heldere grenzen
Marielle Balledux: „In omgaan met verdovende middelen is het belangrijk dat ouders zowel warme betrokkenheid tonen als heldere grenzen stellen. Kinderen mogen volgens de wet geen drugs, tabak of alcohol gebruiken tot hun achttiende en daar zijn goede redenen voor. Van softdrugs en alcohol kunnen de hersenen voor het achttiende jaar beschadigd raken, en dat herstelt niet meer. Daarom zou ik uw kinderen, als ze in de puberteit komen, daar geen ruimte in geven. Ook omdat hun brein dan nog te weinig ontwikkeld is om altijd goede keuzes te kunnen maken.
„Heldere grenzen stellen over verdovende middelen heeft een veel positievere invloed op kinderen dan ouders weleens denken. Uit onderzoek blijkt dat kinderen het op prijs stellen als ouders hier duidelijk in zijn. Ze zeggen dat ze dat zelf ook zouden zijn als zíj de ouders waren! Kinderen slaan het advies op, en wegen het mee, ook al doen ze alsof ze er geen oren naar hebben.
„Daarnaast is het allerbelangrijkste dat ze altijd bij u terechtkunnen. Ook als het een keer fout is gegaan. Pubers gaan nu eenmaal experimenteren. Dit vraagt om een warme, betrokken houding met echte belangstelling voor wat uw kind meemaakt.
„U kunt nu al met uw kinderen over verslaving praten, maar doe dat alleen zodra er iets voorbijkomt dat daartoe aanleiding geeft. Zoals een item in het Jeugdjournaal. Ik zou er nog niet speciaal met ze voor om de tafel gaan zitten.”
Meekijken
Bas Levering: „Uw pogingen om het gebruik van drugs en tabak bij uw kinderen te ontmoedigen doen ertoe. Prima om er nu al over te beginnen want op deze leeftijd zijn kinderen nog gezeglijk en geïnteresseerd. Maar kennis van de gevaren werkt inderdaad alleen maar als u in uw gedrag het goede voorbeeld geeft.
„Het echte werk komt natuurlijk pas later, zodra ze rokende en drugs gebruikende kinderen om zich heen zien, en zij zelf aan het experimenteren slaan.
„Ooit was er de belofte van een rijbewijs als een kind voor zijn of haar achttiende niet dronk of rookte. Het sparen voor die prijzige beloning kan nu beginnen.
„De Nederlandse overheid loopt niet voorop met beperkende maatregelen. Pas sinds 2004 geldt hier een verbod op roken in de openbare ruimte. Daarvoor werd echt overal gerookt. De tabaksindustrie heeft inmiddels het verslavende vapen bedacht.
„Drugs en tabak zijn niet de enige verleidingen die op kinderen afkomen. We hebben ook het online gokken en het achteraf mogen betalen voor aankopen, waardoor veel jongeren in de schulden komen. Praat daarover als uw kinderen in de puberleeftijd komen met de ouders van hun vriendjes en vriendinnetjes. Hoe gaan zij thuis om met verslavingen die op de loer liggen? En haal de vrienden van uw kinderen in huis, zodat u goed kunt meekijken met wat er speelt.”
Marielle Balledux is expert opgroeien en opvoeden bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Bas Levering is oud-lector algemene pedagogiek.
Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement.
Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.