Negentig activisten aangehouden bij wegblokkade in Den Haag

Milieuactivisten hebben zaterdagmiddag kortstondig een kruispunt in Den Haag geblokkeerd. Daarbij verrichtte de politie ongeveer negentig aanhoudingen, zo meldt een politiewoordvoerder aan persbureau ANP. De actie vond plaats voor het Nederlandse hoofdkantoor van het internationale energiebedrijf TotalEnergies. Er waren zo’n honderd activisten aanwezig, onder meer van klimaatorganisatie Extinction Rebelllion (XR).

Zij protesteerden tegen de aanleg van de East African Crude Oil Pipeline in Oeganda en Tanzania, die volgens de activisten natuurgebied zal beschadigen en bewoners uit hun huizen dwingt. TotalEnergies is de voornaamste eigenaar van de pijplijn in aanleg. Bij de demonstratie heeft de politie de activisten verzocht om te vertrekken, en degenen die weigerden, werden verplaatst en op een andere locatie weer vrijgelaten. „Ze hebben geen strafbare feiten gepleegd, dus we maken geen proces-verbaal op”, meldt de politie.

Vliegveld Eelde

Extinction Rebellion voerde zaterdagmiddag ook actie bij Groningen Airport Eelde, op de grens van Groningen en Drenthe. Een handvol activisten hield daar een rotonde op de toegangsweg naar het vliegveld bezet, meldt RTV Noord. Ook demonstreerden zo’n zestig demonstranten voor de ingang van het vliegveld, volgens RTV Drenthe. De gemeente had van tevoren een noodverordening afgekondigd om te voorkomen dat routes voor nooddiensten geblokkeerd werden, maar het verkeer kon worden omgeleid en ondervond daardoor weinig hinder van de actie.

De activisten eisten de sluiting van het vliegveld, dat enkele vluchten per dag uitvoert, maar wel veel gemeenschapsgeld zou kosten. Afgelopen week maakte het vliegveld bekend de komende jaren intensiever te gaan samenwerken met Schiphol, dat wil groeien en daarvoor moet uitwijken naar andere locaties.