Rusland trekt troepen terug uit Nagorno-Karabach, heeft militairen nodig in Oekraïne

Russische militairen zijn begonnen zich terug te trekken uit de betwiste enclave Nagorno-Karabach. Dat heeft de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, woensdag bevestigd aan internationale persbureaus. Rusland begon in 2020 een vredesmissie met zo’n tweeduizend militairen in Nagorno-Karabach, na een zes weken durende oorlog over de regio tussen Azerbeidzjan en Armenië. Volgens nieuwssite Politico liep het Russische mandaat eigenlijk tot eind 2025, maar heeft Rusland nu alle bijna tweeduizend militairen en materieel nodig voor de oorlog in Oekraïne.


Lees ook
Nu Rusland het laat afweten, wendt Armenië de blik naar Europa

Markt in de Armeense hoofdstad Jerevan. Veel Armeniërs voelen zich  in de steek gelaten door de Europeanen en de Amerikanen.

Azerbeidzjan en Armenië hebben al meer dan dertig jaar een conflict over Nagorno-Karabach. Internationaal wordt het gebied erkend als deel van Azerbeidzjan, maar de etnisch Armeense separatisten die al eeuwenlang in de zelfverklaarde republiek wonen, en die ook door de Armeense regering worden gesteund, zijn het daar niet mee eens. In 2020 laaide het geweld over de regio weer op. In de zes weken die de oorlog duurde vielen 6.500 doden. Door geleden verliezen moesten de Armeense troepen enkele gebieden opgeven aan Azerbeidzjan. Sindsdien zag Rusland er met vredestroepen op toe dat het staakt-het-vuren wordt gehandhaafd.

In september vorig jaar ging het opnieuw mis. Eerder al blokkeerde Azerbeidzjan aanvoerroutes naar Nagorno-Karabach, terwijl inwoners sterk afhankelijk waren van voedselhulp. Nadat twee Azerbeidzjaanse burgers en vier militairen om het leven kwamen in Nagorno-Karabach door landmijnen, viel Azerbeidzjan de enclave binnen. Uiteindelijk hief het Armeense de facto bestuur zichzelf op en nam Azerbeidzjan de regio in. Door de inval verliet het overgrote deel van de 100.000 Armeense bewoners de enclave.

De verhoudingen van Armenië en Rusland, van oudsher juist bondgenoten, zijn inmiddels slechter dan ooit, omdat de aanwezige Russische vredesbewakers niet ingrepen toen Azerbeidzjan de enclave binnenviel. In december zei de Russische generaal Valeri Gerasimov nog dat de vredesbewakers zich bleven inzetten om de terugkeer van inwoners naar de regio te garanderen, maar daar is niets van terechtgekomen.