Amsterdam gaat commerciële voetbalscholen strenger reguleren voor ‘gezondere’ en ‘veiligere’ voetbalcultuur

De gemeente Amsterdam gaat zogeheten voetbalscholen strenger reguleren, laat de gemeente maandag weten in een persbericht. Het gaat om niet-gereguleerde, commerciële voetbalscholen waar kinderen vaak voor een flink hoger bedrag dan op een reguliere voetbalvereniging trainingen volgen. Volgens de gemeente heeft de opkomst van voetbalscholen een slechte invloed op de verenigingscultuur van amateurclubs. Daarom kunnen de academies vanaf nu kiezen tussen twee opties: ze integreren in een vereniging, zodat er toezicht is en de club en meeprofiteert van het succes, of de school blijft extern en opereert volledig onafhankelijk. Voor de huur van velden en het toezicht op sociale veiligheid worden dan afspraken gemaakt met de gemeente.

De voetbalscholen vallen qua regels nu grotendeels in een grijs gebied. Ze hoeven niet aan dezelfde sociale veiligheidscodes te voldoen als de amateurvoetbalclubs, trainers hoeven geen verklaring omtrent gedrag (VOG) te hebben en er wordt geen standaard voor professionele werkwijzen gehanteerd. De nieuwe regels zijn onderdeel van de Amsterdamse Voetbal Agenda die afgelopen november werd ondertekend door de gemeente Amsterdam, de KNVB, Ajax en zo’n dertig Amsterdamse amateurclubs.

Het aantal commerciele voetbalscholen is de afgelopen jaren flink gegroeid. Met 58 van zulke speciale sportacademies telt Amsterdam bijna evenveel voetbalscholen als verenigingen. Amateurclubs zijn daar vaak de dupe van: teams vallen uit elkaar, trainers van voetbalscholen concurreren met de trainers van de amateurclubs en het saamhorigheidsgevoel op de club verdwijnt. Dit speelt met name bij kleine clubs. Veel voetbalscholen vragen bovendien wél commerciële tarieven aan hun deelnemers, maar betalen zelf niet voor het gebruik van de velden. Ook ouders klagen: kinderen worden niet opgesteld als ze niet óók bij een voetbalschool trainen en voor toernooien en activiteiten wordt extra geld gevraagd. Vorig jaar greep de gemeente Amsterdam al in bij het gebruik van gemeentelijke sportvelden zonder huurafspraken met de gemeente.

Wethouder Sofyan Mbarki (Sport en Bewegen, PvdA), zelf vader van drie voetballende zoons, zegt over het besluit: „De vereniging is dé plek waar jonge en oudere Amsterdammers veilig en laagdrempelig kunnen sporten. Dit is heel belangrijk voor hun sociale netwerk. We zien echter dat sommige voetbalbalscholen de clubs ondermijnen. Daar doen we nu wat aan.”


Lees ook
Lees ook: Hoe commerciële voetbalscholen verdienen aan de ambities van kinderen én hun ouders

Marinio Dreischor traint bij voetbalscholen in Amsterdam en Almere.