Hbo’s in grensregio’s in de knel door dalend aantal studenten

De financiering van het hbo moet veranderen om te voorkomen dat hogescholen aan de rand van het land, evenals de welvaart in hun regio’s, een flinke knauw krijgen. Dat betogen negen hogescholen aan de grenzen van het land, van Groningen tot Limburg, en de Vereniging Hogescholen in een brief aan demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf (D66) en de fractievoorzitters en onderwijswoordvoerders in de Eerste en Tweede Kamer. Ze spreken over een „verschralingsspiraal” die moet stoppen.

Op dit moment bestaat de financiering van het hbo voor 20 procent uit een vast bedrag en de overige 80 procent wordt bepaald door de studentenaantallen. Die staan onder druk in de grensregio’s. In sommige streken zoals de Achterhoek is zelfs sprake van 30 procent minder jongeren dan voorheen. Dat leidt al tot een terugloop in de studentenaantallen en die beweging wordt nog eens versterkt door de toegenomen neiging om voor een universitaire opleiding te kiezen.

„Kleinere opleidingen zijn daardoor eigenlijk niet te betalen”, zegt Anka Mulder, voorzitter van het college van bestuur van de Saxion Hogeschool. „Uit kostenoverwegingen zou je ze dan moeten sluiten, maar bij ons gaat het bijvoorbeeld om civiele techniek en elektrotechniek: cruciaal voor het bedrijfsleven. Dus houden we ze overeind met geld dat we weghalen bij opleidingen met meer studenten, zoals commerciële economie en toegepaste psychologie. Maar dat kan niet eeuwig doorgaan.”


Lees ook
Een ‘niet te rechtvaardigen’ verschil tussen Randstad en regio. ‘Mensen leven in sommige gebieden zeven jaar korter!’

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk bij sociaal ontwikkelbedrijf Wedeka in Veendam.

Topopleiding

De hogescholen wijzen erop dat sluiting van bepaalde opleidingen betekent dat studenten hetzelfde aanbod elders zullen zoeken. Een flink deel van hen is dan voorgoed verloren voor de regio. En volgens Barbara Oomen, voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool Zeeland, gaat het negatieve effect verder: „Wij hebben maar twintig studenten communicatie, maar zijn misschien ook wel door die kleinschaligheid in vergelijkend onderzoek aangemerkt als topopleiding. Als we stoppen met communicatie, kunnen de communicatiebureaus in Zeeland moeilijker mensen krijgen en trekken ze mogelijk weg naar bijvoorbeeld het westen van Brabant met weer allerlei kwalijke gevolgen voor de Zeeuwse economie.”

In hun brief wijzen de hogescholen op de spilfunctie die ze vervullen in hun regio’s. Soms zijn ze daar de enige instelling op het gebied van hoger onderwijs. Oomen: „Hogescholen doen onder meer via hun lectoraten steeds meer heel praktijkgericht onderzoek met een sterke link naar hun streek. De overtuiging is ook dat veel van de crises in dit land zullen moeten worden opgelost in de regio.

voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool ZeelandBarbara Oomen Vergeet ook niet dat hogescholen vaak degene zijn die bedrijven, instellingen en organisaties bij elkaar brengen

Vergeet ook niet, zegt Oomen, „dat hogescholen vaak degene zijn die bedrijven, instellingen en organisaties bij elkaar brengen en daarmee een cruciale rol spelen bij tal van initiatieven. Voor die rol als vliegwiel krijgen we nu helemaal niets”.

De hogescholen doen hun oproep, omdat tijdens de formatie het beleid voor de komende jaren ter tafel komt en omdat aanstaande maandag de onderwijscommissie van de Tweede Kamer vergadert over de financiering van het hoger onderwijs. Ze stellen voor de verhouding tussen het vaste en variabele deel van de financiering te veranderen. En ze willen graag meer geld voor praktijkgericht onderzoek.

Adviesraden

Met hun pleidooi sluiten de hogescholen aan bij het een jaar geleden verschenen rapport Elke regio telt. Daarin constateerden drie prominente adviesraden van de regering dat in de afgelopen jaren onevenredig veel geld naar ontwikkelingen in de Randstad en Brainport Eindhoven is gegaan en niet naar andere delen van het land. De conclusie was dat het beleid en de investeringsbeslissingen van de overheid op de schop moeten om die verhouding recht te trekken.

Mulder is hoopvol: „In de zes jaar dat ik deze functie bij Saxion bekleed, heb ik de regio iets meer aandacht zien krijgen. Je ziet het ook terugkomen in de verkiezingsprogramma’s van veel politieke partijen. Nu komt het aan op de concrete uitwerking.”


Lees ook
Brandbrief: Limburg kan niet zonder internationale studenten

Afstudeerceremonie bij de Universiteit Maastricht.