Column | Autonomen en beeldredacteuren

‘Ze willen geen belastingen betalen, geen boetes en geen huur.” Bij elk nieuwsbericht dat zo opende, dacht ik: dit gaat over het koningshuis. Steeds bleek het over autonomen te gaan. Dat zijn mensen zonder pecunia die hetzelfde proberen te doen als leden van het koningshuis en dat gaat niet.

Andere verwarrende communicatie zag ik in de eerste aflevering van Food for thought, een docuserie op NPO 2 over hoe ons eten tegenwoordig gemaakt wordt. Verwarrend was dat dieren steeds voedsel werden genoemd. „Food is always going to be a necessity”, zegt de voice-over bij beelden van biggetjes. Als in een dierenrijkdocumentaire een leeuw achter een antilope aan rent, zegt de voice-over niet: „Kijk dat voedsel hollen.” Een dier wordt dan geen voedsel genoemd, ook al is iemand van plan het op te eten.

Veehouders in Food for thought vertellen uitbundig over het voedsel dat ze produceren. Op de achtergrond zie je dieren. Bij beelden van nieuwsgierige koeien die naar de camera kijken zegt de veeboer: „Hoogwaardige proteïne.” Een pasgeboren kalf wordt bij zijn moeder weggehaald, de kalvertruck komt voorrijden. Moederkoeien dringen tegen de afrastering terwijl ze hun kleintjes op transport zien gaan. In rijen kisten tot aan de horizon worden kalveren opgesloten. Geen verhullende Yvon Jaspers-romantiek met huppelende dieren, maar het echte verhaal.

Met een draaiende maag was ik toch blij dat deze beelden op tv werden getoond. Door te zien hoe het er in de melkveehouderij werkelijk aan toe gaat, kan het misschien tot de zuivelconsument doordringen wat hij eigenlijk consumeert: de moedermelk van een koe, het leven van haar jong.

Mogelijk opgeschrokken omdat de veeboerminnende coalitiepartners haar willen wegbezuinigen, was de publieke omroep een dag later weer braaf voor de veehouderij aan het werk. Bij een item over mest in het NOS Journaal, kregen we beelden van koeien in een zonnige wei. Toen bij Nieuwsuur de aanstaande LTO-voorman de presentatrice probeerde wijs te maken dat je het nationale mestprobleem kunt oplossen door tijd te rekken, kwamen beelden voorbij van koeien die na een winteropsluiting naar buiten mogen. Dan springen ze lekker vrolijk.

Nieuwsprogramma’s kiezen zelden voor de ellendige beelden uit de vee-industrie: nooit eens de kalfjes die bij hun moeders worden weggesleept of de dieren die doodsbang het slachthuis in worden gedreven. Nogal wiedes dat de kijker leeft of hij dieren kan consumeren zonder dat ze lijden. Op beeldredacties moet het wemelen van mensen die zelf dieren eten. Die ook willen geloven dat dieren in de veehouderij niet lijden. Waarschijnlijk kiezen ze daarom steeds voor beelden van de zeldzame gelukkige momenten uit een intens wrede industrie. Toch blijft het eruitzien alsof ze bij een nieuwsbericht over autonomen, een vrolijk zwaaiende Willem-Alexander zouden tonen.

Carolina Trujillo is schrijfster.