Na een ‘suf toetsje’ aan de slag met het fillerpistool: ‘Ik hield netto 1.600 euro over, een fijn zakcentje’

De 21-jarige Maud werkte in een supermarkt toen ze besloot tot een carrièreswitch. „Ik had zelf ook fillers en het leek me leuk om met een eigen salonnetje aan huis fillers te zetten.” Online vond ze Jolange Opleidingen in Rotterdam, volgens de website een „voorloper op het gebied van hair, beauty en wellness opleidingen”. Iedereen die ouder was dan zestien jaar kon zich aanmelden. Naar een vooropleiding werd niet gevraagd. Tegen betaling van 891,56 euro kon Maud een opleiding volgen om fillers in de huid te injecteren bij klanten die bijvoorbeeld vollere lippen willen.

Maud is zenuwachtig, zegt ze, wanneer ze op 14 april 2021 het grijze bedrijfspand binnenstapt. Ze heeft nog nooit een cursus gedaan in de beautybranche. Bij de balie krijgt ze een pakket met onder andere naalden, fillers, schoonmaakdoekjes, plastic handschoenen en een mesogun, een soort metalen pistool waarin de injectiespuit met de fillergel wordt geplaatst. Het indrukken van een knop volstaat om de filler met een fijne naald onder de huid te spuiten. Op de website van Jolange Opleidingen wordt de mesogun „een volledig geautomatiseerd apparaat” genoemd.

Maud, die niet met haar achternaam in de publiciteit wil (wel bekend bij de redactie), omdat ze vreest dat ze tijdens de cursus handelingen heeft verricht waarvoor ze niet was bevoegd, loopt met het pakket de trap op. Naar de lesruimtes. Maud heeft zin in de opleiding. Ze krijgt in een korte presentatie uitleg over het materiaal waarmee ze gaat werken en over „de verschillende huidlagen en aderen in het gezicht”. Daarop volgt „een suf toetsje” van een paar vragen. „Daarna mocht ik direct naalden met behulp van een mesogun in het gezicht van een model zetten.”

203 klinieken

Cosmetische behandelingen, waaronder fillers, zijn populair. Het aantal fillerbehandelingen is snel gegroeid, van 140.000 ingrepen in 2016 tot bijna 300.000 in 2023, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam. Alleen artsen met een BIG-registratie mogen een mesogun gebruiken.

Vanwege de stijgende vraag, die mede door influencers wordt aangewakkerd, is ook het aantal behandelaars toegenomen. Het totale aantal cosmetische klinieken is de afgelopen tien jaar vervijfvoudigd, blijkt uit cijfers die Trouw in 2023 opvroeg bij de Kamer van Koophandel. Volgens die gegevens zijn er 203 klinieken, maar omdat niet elke behandelaar zich laat inschrijven, zal het werkelijke aantal waarschijnlijk groter zijn.

Er is vaker opgetreden tegen onbekwame behandelaars. Zo werd in 2014 een schoonheidsspecialiste veroordeeld voor oplichting en het toebrengen van zwaar letsel en pijn door het verkeerd injecteren van fillers bij veertien klanten. Roy Donders, beter bekend als de ‘stylist van het Zuiden’, kwam begin 2024 in opspraak voor het zetten van fillers zonder bevoegdheid. Hoeveel onbevoegde aanbieders in de branche actief zijn, is onbekend.

Ministerie voor Volksgezondheid Als een schoonheidsspecialist zelfstandig fillers toedient via een mesogun, is dat strafbaar

Specialist Tom Decates doet sinds 2016 in het Erasmus MC onderzoek naar de complicaties van fillers. Hij krijgt ongeveer tien meldingen per week over aanbieders die het niet nauw nemen met de wet- en regelgeving. „Dat meld ik bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en zij moet dan optreden”, aldus Decates.

Hoe komt het dat zo veel aanbieders van fillers niet aan de eisen voldoen? NRC deed onderzoek naar de opleiders voor filler-behandelaars en sprak 21 mensen, onder wie zes vrouwen die model stonden voor Jolange Opleidingen en drie cursisten die deelnamen aan de opleiding. Ook sprak NRC met zes andere opleidingsinstituten.

Automatisch fillerpistool

Eén verklaring voor het onbevoegd werken van schoonheidsbehandelaars, is dat het gebruik van de mesogun lang een grijs gebied is geweest. Wanneer Maud in 2021 haar cursus doet, is nog onduidelijk wie bevoegd is fillers te zetten met dat apparaat: is de behandeling met een automatisch fillerpistool iets wat een schoonheidsspecialist mag doen, of is het een medische handeling, voorbehouden aan artsen? In 2022 oordeelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), na onderzoek met het RIVM, dat laatste: alleen een BIG-geregistreerd arts mag fillers zetten met de mesogun, of iemand onder diens directe toezicht. Bij de achttien salons die de inspectie toen onderzocht, gebeurde dat inderdaad. De inspectie vond ook dat er „zeker wel verbeteringen noodzakelijk” waren, met name wat kennis over de wet- en regelgeving betrof.

IGJ-woordvoerder Mariël van Dam legt uit dat de techniek waarbij een mesogun wordt gebruikt, niet wezenlijk anders is dan het handmatig toedienen van fillers via een normale spuit. „Er wordt weliswaar gebruikgemaakt van een hulpmiddel, maar het is eveneens een kwestie van een vloeistof in de huid injecteren.” En beide mogen slechts worden uitgevoerd door bevoegde artsen.

Het aanbieden van de mesoguncursus zonder de juiste opleiding mág nog steeds, zegt woordvoerder Van Dam. Opleiders is het wel verplicht duidelijk te vermelden wat de eisen zijn om te mogen werken met de mesogun. „De opleiding is gewoon een commercieel product. Maar opleiders zoals Jolange moeten hun cursisten er wel op wijzen dat er een arts betrokken moet zijn bij de mesogunbehandeling.” De IGJ gaat uit van de verantwoordelijkheid van de schoonheidsspecialist: „Iedereen die een praktijk houdt of begint waar met de mesogun wordt gewerkt, heeft de verplichting zichzelf te informeren over de regels.”


Lees ook
Sinds de ingreep kunnen haar ogen niet meer dicht

Wie mag de ooglidcorrectie uitvoeren? Plastisch chirurgen en cosmetisch artsen werden het er niet over eens.

Certificaat

Aan het eind van de cursusdag in het voorjaar van 2021 kreeg Maud een certificaat. Ze kon voor 3.018,95 euro een mesogun kopen bij Derma Codes, de leverancier van alle producten die Maud op die dag had gebruikt.

Maud vond het na haar korte cursus „wel erg spannend om dit zelfstandig te gaan doen”. Ze nam contact op met het ministerie voor Volksgezondheid. Per mail, in bezit van NRC, kreeg ze te horen dat haar certificaat waardeloos is. Erger nog, in de mail stond ook: „Als een schoonheidsspecialist zelfstandig fillers toedient via een mesogun, is dat strafbaar.”

Derma Codes en Jolange Opleidingen zijn twee bv’s die onder dezelfde holding vallen, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. De eigenaren zijn Jolanda Jagt en Fanis Pakataridis. In 2022 had hun bedrijf 1,4 miljoen euro op de balans. „Het is een poos een grijs gebied geweest, zegt Jolande Jagt, eigenaar van Jolange Opleidingen, na vragen over de eisen aan cursisten die behandelingen met de mesogun uitvoeren.

Begin januari vermeldde de site van Jolange Opleidingen dat de mesoguncursus gevolgd kon worden door cursisten vanaf zestien jaar, zonder vereiste vooropleiding. Nadat ze erop waren gewezen dat de cursuseisen niet voldoen aan de wet- en regelgeving, zei Jagt: „Jullie moeten maar eens goed op de website kijken.” Eind januari bleek de minimumleeftijd voor cursisten verhoogd van zestien naar achttien jaar. Ook wordt nu wel duidelijk vermeld dat een BIG-registratie vereist is om te werken met een mesogun. Op vervolgvragen wilden Jagt en Pakataridis niet ingaan.

In de periode dat Maud de cursus volgde, in 2021, was het fillers zetten met een mesogun een grijs gebied. Een andere cursist uit Rotterdam volgde dezelfde opleiding in 2023, toen het al een voorbehouden behandeling was. „Er werd niets gezegd over een BIG-registratie. Pas achteraf, na de cursus, bleek pas dat we de gun helemaal niet mochten gebruiken.”

De ex-cursist wil anoniem blijven, omdat ze fillers aanbood zonder de juiste opleiding: ze is niet geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en geen BIG-geregistreerd arts. Ze kreeg een waarschuwing van de GGD en is toen gestopt. Wel adverteert ze nog op sociale media met haar certificaat van Jolange Opleidingen en vertelt ze dat daarmee makkelijk geld valt te verdienen. „Aan een paar fillers in de maand hield ik netto 1.600 euro over, een fijn extra zakcentje.”

Afgeknelde bloedvaten

Twee grotere opleiders die NRC benaderde, zeggen twee jaar geleden gestopt te zijn met de cursus aanbieden, naar aanleiding van het rapport van de IGJ. Een daarvan is de Huidspecialist in Eindhoven, waar Lissa Bots (49) als opleider werkt.

Bots: „Wij hebben in het verleden heel veel mensen opgeleid met een mesogun. Uiteindelijk ben ik blij dat alleen artsen de handeling mogen uitvoeren. Je ziet dingen misgaan, omdat mensen geen vooropleiding hebben gehad.” Zoals fillers die op verkeerde plekken worden gezet, waardoor ze verschuiven door het gezicht. Ook kunnen ontstekingen ontstaan en bloedvaten worden afgekneld, waardoor de huid afsterft.

Hoewel exacte cijfers van het aantal mislukte behandelingen ontbreken, ziet specialist Tom Decates wel de gevolgen tijdens zijn herstelspreekuur van het Erasmus MC. „Het probleem van de mesogun is dat de filler vaak niet voldoende door de huid heen komt. Het risico bestaat dat bloedvaten worden afgekneld.”

Roy Donders, beter bekend als de ‘stylist van het Zuiden’, kwam begin 2024 in opspraak voor het zetten van fillers zonder bevoegdheid

De IGJ is volgens woordvoerder Van Dam afhankelijk van meldingen zoals die van Decates. „Het aantal salons is zo groot, dat we niet elke schoonheidsspecialist kunnen controleren. Maar na een klacht ontdekt de inspectie vaak dat de behandeling niet is uitgevoerd door een BIG-geregistreerd arts.”

Van Dam vertelt dat de verantwoordelijkheid voor een goede behandeling ook bij de consument ligt. Ze noemt een aantal ‘rode vlaggen’. „Wordt er niet gevraagd naar je gezondheid of je medicijngebruik? Kun je er niet meer terecht wanneer er na een paar uur een ontsteking ontstaat?”

Hoewel de cursussen die Jolange Opleidingen aanbiedt legaal zijn, vindt Decates het verwerpelijk dat ze worden aangeboden. „Het is gewoon een farce waarmee je mensen echt kwaad kunt doen. De aanbieders van deze trainingen weten dat de cursisten geen mesogun mogen hanteren zonder registratie en toch geven ze de cursus.”


Lees ook
Beroemdheden draaien cosmetische ingrepen terug. Bestrijden ze zo ook het schoonheidsideaal?

Beroemdheden draaien cosmetische ingrepen terug. Bestrijden ze zo ook het schoonheidsideaal?