Speelgoedketen Intertoys trekt nieuwe geldschieter aan

Speelgoedketen Intertoys is de komende jaren verzekerd van voldoende kapitaal. Het zusterbedrijf van huishoudketen Blokker heeft onlangs een nieuwe kredietlijn kunnen afsluiten bij Rabobank, zo maakte Intertoys woensdag bekend. Eerder dit jaar bleek dat beide winkelketens van de Mirage Retail Group dringend een nieuwe financier nodig hadden, omdat de vorige kredietlijn „begin 2024” afliep.

Waar Blokker nog altijd werkt aan het aantrekken van een nieuwe geldschieter is dat bij Intertoys nu gelukt. Financieel topman Jan Nap zegt in een schriftelijke reactie blij te zijn dat de keten een akkoord heeft bereikt met een „betrouwbare partner” als Rabobank. Volgens hem stelt de nieuwe kredietlijn Intertoys in staat „om onze groeiplannen te versnellen”.

Intertoys kan de lening voor twee doeleinden gebruiken. In de eerste plaats voor werkkapitaal, zoals voor het inkopen van voorraden die pas later in het jaar worden geleverd. Daarnaast dekt het krediet ook ruimschoots de financiering van de bedrijfsplannen tot 2026. Daardoor is Intertoys nu in staat om plannen voor volgende jaren te vervroegen, aldus Nap.

De financieel topman doelt daarmee onder meer op het sluiten en samenvoegen van winkels die minder goed renderen, het uitbreiden van bestaande winkels in grotere steden en het openen van nieuwe vestigingen in regio’s waar de speelgoedketen nog nauwelijks zit. Intertoys heeft ruim tweehonderd winkels en verkoopt bijna 30 procent van al het speelgoed in Nederland.

Dat Intertoys voor zijn financiering nu ook bij een bank terechtkan, en niet alleen bij investeerders gespecialiseerd in risicovolle beleggingen, zegt veel over hoe sterk de resultaten van de keten zijn verbeterd. Vijf jaar geleden werd het bedrijf nog failliet verklaard, na aanhoudende verliezen. De keten maakte daarop een doorstart, met minder winkels, en sloot zich aan bij de Mirage-groep. Sindsdien stegen zowel omzet als winst elk jaar verder.

In het laatste volledige boekjaar, dat eind januari afliep, nam de omzet met 9 procent toe tot 208 miljoen euro, zo maakte Intertoys woensdag eveneens bekend. Daarmee groeide de keten veel sneller dan de Nederlandse speelgoedsector in zijn geheel. De winst steeg met 9 procent, tot 12,4 miljoen euro. De officiële cijfers wijken daarmee niet veel af van de voorlopige cijfers die moederbedrijf Mirage in januari al deelde.

Financieringstekort

Veel lastiger is de zoektocht van Blokker, de andere grote winkelketen onder de vlag van Mirage. De huishoudketen is – op één jaar na – al jaren verlieslatend. Overigens verbeteren de resultaten daar ook: vorig boekjaar schreef Blokker een negatief resultaat van 2 miljoen. Een jaar eerder was dat nog een min van 11 miljoen. De omzet was vorig jaar met 344 miljoen nagenoeg gelijk aan die van 2022.

Tegelijkertijd is de nood bij Blokker een stuk hoger dan die bij Intertoys was: zonder toegang tot krediet komt het voortbestaan van de keten in gevaar. Blokker kon de laatste jaren vertrouwen op een kredietlijn bij de Britse durfinvesteerder Hilco. Maar vorige maand bleek dat die al maanden weigerde geld in het bedrijf te steken. Daardoor kreeg Blokker eind januari te maken met een „acuut financieringstekort”.

Blokker besloot een kort geding aan te spannen, maar verloor dat. Volgens de rechter was niet duidelijk genoeg of het gevraagde bedrag voldoende was om de gaten te dichten. Bovendien was het volgens de rechter „maar zeer de vraag” of de keten de miljoenen ook weer zou kunnen afbetalen. Om door te kunnen, besloot Blokker tijdelijk uitstel van btw-betaling aan te vragen.

Bij het aantrekken van een nieuwe geldschieter krijgt Blokker hulp van adviesbureau Ernst & Young. Mirage-topman Ynse Stapert heeft zich altijd hoopvol uitgelaten over die zoektocht. Inmiddels loopt die op zijn einde: Stapert verwacht voor het einde van volgende week duidelijkheid te kunnen geven.