Grootste fraudeproces van Azië is begonnen: in tien jaar tijd verdween 12 miljard dollar

In Vietnam is deze week de rechtszaak begonnen in het grootste corruptieschandaal dat Azië tot nu toe heeft gekend. Hoofdverdachte is vastgoedmagnaat Truong My Lan (67), die haar illustere carrière begon door als tienermeisje cosmetica te verkopen op de oudste markt van Ho Chi Minh-stad. Ze wordt ervan verdacht 12 miljard dollar te hebben verduisterd, zo’n 3 procent van de Vietnamese economie in 2023. Tussen 2012 en 2022 zou ze enorme bedragen hebben geleend van haar eigen Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB). Via pakweg duizend binnen- en buitenlandse postbusbedrijven zou Lan dat geld aan zichzelf hebben uitgekeerd om in haar vastgoedbedrijf Van Thin Phat (VTP) te investeren.

Lan wordt ook beticht van fraude, omkoping en witwassen. Over haar voorgeleiding op 5 maart berichtte het online staatsblad VnExpress: „Ze toonde geen berouw, maar gaf ontwijkende antwoorden en legde de schuld bij anderen.” De aanklagers stelden dat „met het criminele gedrag van Lan en haar medeverdachten de regels van het economisch overheidsbeleid zijn geschonden, waardoor het vertrouwen van het volk is geschaad. En daarom moet ze uit de maatschappij worden gehaald.” Dat betekent de doodstraf, aldus analisten.

Truong My Lan (midden) op de beklaagdenbank tijdens haar fraudeproces in Ho Chi Minh-stad.
Foto Stringer/EPA

Nog eens 85 medeverdachten staan terecht, onder wie Lans nicht Truong Hue Van (36) en Lans man, de Hongkongse miljardair Eric Chu Nap-Khee. De rechtszaak duurt de hele maand; 2.400 getuigen zijn opgeroepen.

„Deze rechtszaak heeft in Vietnam een economische en politieke aardschok veroorzaakt”, vertelt politicoloog Nguyen Khac Giang vanuit Singapore. Hij is verbonden aan het gerenommeerde ISEAS-Yusof Ishak Instituut, dat de ontwikkelingen in Zuidoost-Azië onderzoekt.

Op de achtergrond van de aanklacht tegen Lan speelt Vietnams wens stabiliteit uit te stralen. Het land wil buitenlandse investeringen aantrekken, onder meer uit de Verenigde Staten en Nederland, dat nu al de grootste investeerder uit de EU is.

Afgelast staatsbezoek

De zaak komt bovenop een ondoorzichtige machtsstrijd in Vietnam – reden dat het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima vorige maand plotseling werd afgelast. Dat voorval herinnerde er weer aan dat Vietnam geen democratie is, maar een communistische eenpartijstaat, geleid door een politbureau. De leden van het parlement zijn vooral uitvoerende ambtenaren. In twee jaar zijn al twee presidenten vervangen. Experts zien de wisselingen als voorspel van het partijcongres in 2026. Partijleider Nguyen Phu Trong (79) trekt nog stevig aan de teugels, maar naar verwachting maakt hij in 2026 plaats. „Tot die tijd zal het in de top onrustig blijven”, zegt Giang.

En nu rijzen vragen over het economische klimaat in Vietnam. Het schandaal treft in de eerste plaats mensen uit de middenklasse met een SCB-rekening. Het is maar de vraag of zij hun geld nog terugzien. Het geld dat SCB uitleende ging onder meer naar luxueus vastgoed van VTP in Ho Chi Minh-stad, waarvan de waarde tijdens de coronacrisis grotendeels is verdampt. Ook is veel geld doorgesluisd naar buitenlandse rekeningen, onder andere van rijke Chinezen in Singapore en Hongkong, zo is het vermoeden.

Volgens Vietnamkenners is het onvoorstelbaar dat de fraude zo lang ongemerkt heeft kunnen plaatsvinden. „Dat Lan als hoofdschuldige wordt aangewezen is een farce”, schrijft de Amerikaanse journalist Michael Tatarski vanuit Ho Chi Minh-stad in zijn blog. „Boven het niveau van de overheidscontroleurs is niemand aangeklaagd. Maar het is ongeloofwaardig dat mensen op hogere posities in de partij er niets van wisten.”

Saigon Joint Stock Commercial Bank (SBC)
Foto Francesco Guarascio/Reuters

Officieel mag niemand meer dan 5 procent van een bank in handen hebben. „Maar iedereen in Saigon wist dat SCB de bank van Lan was”, vertelt politicoloog Giang telefonisch. „Ze had controle over ruim 90 procent van de aandelen. Dat kan alleen met medeweten van de overheid.”

En dat roept vragen op over de Vietnamese financiële sector. Giang Phung, financieel analist in Parijs, zei tegen The South China Morning Post: „Dat Lan de SCB blijkbaar zo lang ongehinderd kon manipuleren, laat zien dat de Vietnamese zakenwereld niet transparant is en geen verantwoording aflegt. En dat is een zorg voor investeerders.” Daarbij heeft SCB volgens persbureau Reuters tussen 2018 en 2022 financiële steun ontvangen van de overheid. Accountants van EY en KPMG hebben niet aan de bel getrokken.

De rechtszaak komt voor Vietnam op een precair moment. Volgens de overheid zouden de investeringen uit het buitenland afgelopen jaar met een derde zijn toegenomen, tot 36,6 miljard dollar. Dat zou de grootste instroom ooit zijn. Het laatste wat Vietnam nu wil, is investeerders afschrikken en de economische groeikansen schaden. Veel westerse bedrijven zien Vietnam als alternatief productiehuis voor technologische producten, nu China repressiever en geopolitiek agressiever wordt. Vietnam lonkt met betrekkelijke politieke stabiliteit, relatief lage lonen en een redelijk opleidingsniveau.

Renovatie

Waar komt nu dan al die onrust vandaan? In navolging van China voert Vietnam sinds 1986 een ‘opendeurpolitiek’, ofwel een staatsgeleid kapitalistisch systeem. ‘Doi Moi’ heet dat in het Vietnamees: De Renovatie. Sindsdien is economische groei een primair doel. Om welvaart voor het volk te creëren kregen ondernemers onder de vleugels van een almachtige eenpartijstaat ruim baan om te groeien. Maar corruptie is ingebakken in het systeem, stelt politicoloog Giang. „In de praktijk betekent dit dat je alles kunt doen om winst te maken, mits je niet tornt aan de politieke macht”, legt hij uit.

De huidige partijleider Trong staat bekend als overtuigd marxist. Hij wil economische groei bewerkstelligen door privaat ondernemerschap te stimuleren, zonder communistische idealen uit het oog te verliezen. En dat betekent dat de partij stuurt en iedereen zich achter de ideologie moet scharen. „Als je dat niet doet, ben je antirevolutionair en tegen de staat.”

Trong is de architect van een zeer repressief overheidsbeleid, zonder democratische controlemechanismen. Er is geen vrije pers. Er is geen ruimte voor politieke oppositie, vakbonden of mensenrechtenorganisaties. Iedereen die zich uitspreekt tegen het regime riskeert lange gevangenisstraf, tot tien jaar of meer. Volgens Human Rights Watch zitten er momenteel 160 politieke dissidenten in de gevangenis.

politicoloogNguyen Khac Giang Je kunt alles doen om winst te maken, mits je niet tornt aan de politieke macht Nguyen Khac Giang politicoloog

Sinds 2013 leidt Trong de ‘brandende-ovencampagne’, die het systeem moet zuiveren van corrupte bestuurders en zakenlieden. Voor een hardliner als Trong is corruptie uit den boze. Giang: „Maar de meeste ambtenaren buigen als bamboe. Zodra ze kans zien te profiteren van het economische succes van iemand zullen ze dat doen. Corruptie is onderdeel van het systeem, omdat het noodzakelijk is voor efficiënte bedrijfsvoering.”

Maar als je de macht niet bevraagt, kun je je als ondernemer veel permitteren, stelt Giang. „Eigenlijk alles. Mits je de partij laat delen in je succes.” Truong My Lan moet dus goede contacten in de partij hebben gehad.

Zakenvrouw en societyfiguur

Lan is in Ho Chi Minhstad een bekende zakenvrouw en societyfiguur, en bepaald niet onzichtbaar. Maar over haar achtergrond is weinig bekend. Ze komt uit een eenvoudig gezin van Chinese afkomst. Omdat ze geen deel uitmaakt van een van de grotere etnische groepen van Vietnam, was ze niet verzekerd van machtige relaties. Haar succes was daardoor niet vanzelfsprekend. Verschillende media melden dat ze als zestienjarige samen met haar moeder op een straatmarkt in Ho Chi Minhstad cosmetica verkocht. In 1992 ontmoette ze haar echtgenoot Eric Chu Nap-khee, een Chinese investeerder uit Hongkong. Hij was in Vietnam op zoek naar investeringsmogelijkheden. Na hun huwelijk richtte Lan haar vastgoedbedrijf VTP op. In 2011 kocht ze SCB. Hoe en via welke contacten het echtpaar zijn fortuin heeft opgebouwd, is niet bekend.

Sinds 2018 richt de anticorruptiecampagne van partijleider Trong de pijlen ook op zakenmensen. Volgens analisten kwam Lans vastgoedbedrijf, en daardoor haar bank, door de coronacrisis in de problemen en kwam ze in beeld van de anticorruptiecampagne. De partij kon haar niet meer negeren zonder zelf aan legitimiteit in te boeten.


Lees ook
De president van Vietnam heeft iets misdaan, maar wat precies?

De Vietnamese president Vo Van Thuong bij aankomst in Beijing, oktober 2023. Woensdag trad hij onverwacht af, na een jaar presidentschap.

Vietnam is er alles aan gelegen dat de rechtszaak evenwicht zal uitstralen. Analisten betwijfelen of dat het geval zal zijn. De zaak toont immers vooral hoe ernstig en diepgeworteld de corruptie is. „Het zou kunnen zijn dat buitenlandse bedrijven voorzichtiger worden, dat ze duidelijkere regels en handhaving eisen”, aldus financieel analist Giang Phung in de The South China Morning Post. Daarbij verwachten kenners dat het schaduwspel achter de schermen doorgaat tot het partijcongres in 2026. Minister van Veiligheid To Lam is als uitvoerder van het anticorruptiebeleid nu erg machtig, maar of hij binnen de partij genoeg steun kan verzamelen voor het partijleiderschap is de vraag. „De komende twee jaar kan nog van alles gebeuren”, zegt politicoloog Giang. De kans op een autocratie zoals in Cambodja acht hij klein. „Het stelsel is gebouwd op een collectief machtssysteem. Het zal moeilijk zijn voor iemand om in zo’n korte tijd alle macht te grijpen.”

Wordt de rechtszaak een showproces? Moeilijk te beantwoorden, zegt Giang: „In een eenpartijstaat zijn rechtbanken niet onafhankelijk.” Tegelijkertijd zal toch iets van verantwoording afgelegd moeten worden, meent hij. „Vietnam weet dat de wereld meekijkt. De partij staat onder druk om op zijn minst wat transparantie te tonen.”