De veelbesproken jaarcijfers uit 2016 van de denktank Forum voor Democratie (FVD) bevatten geen aanwijzingen voor donaties of giften uit Rusland of andere landen. Dat melden weekblad De Groene Amsterdammer en onderzoeksplatform Investico dinsdag op basis van jaarcijfers die zij in handen hebben. In 2016 voerde de denktank FVD (de voorloper van de politieke partij) campagne tegen een associatieverdrag met Oekraïne.
Volgens De Groene Amsterdammer en Investico valt op basis van de boekhouding niet uit te sluiten dat FVD geld heeft aangenomen van buitenlandse mogendheden. In de jaarrekeningen zijn bijvoorbeeld geen cash-transacties en betalingen in crypto-currency’s geregistreerd. „Overigens zou het uitermate opmerkelijk zijn als een organisatie of politieke partij eventueel uit Rusland afkomstige giften expliciet zou vermelden in het jaarverslag”, schrijft De Groene Amsterdammer.
Andere manieren van beïnvloeding zijn ook niet uit te sluiten, schrijft het weekblad. Volgens De Groene is de vraag inmiddels „niet óf Baudet wordt beïnvloed door Rusland, maar in hoeverre hij het zelf doorheeft”.
GroenLinks-PvdA-fractievoorzitter Jesse Klaver vroeg FVD-leider Thierry Baudet twee weken terug in de plenaire zaal van de Tweede Kamer om jaarcijfers uit het jaar van het Oekraïne-referendum te openbaren. „Als je het nog een keer vraagt, sla ik je op je bek”, reageerde Baudet toen buiten de interruptiemicrofoon om. Klaver en andere Kamerleden verdenken Baudet ervan door Rusland te zijn beïnvloed om campagne te voeren tegen het associatieverdrag met Oekraïne.
Het verzoek van Klaver volgde op onthullingen eind vorige maand over de eurosceptische website Voice of Europe. Volgens de Tsjechische inlichtingendiensten zou de website een vehikel zijn voor Russische propaganda en als doorgeefluik dienen voor giften aan Europese politici. De website werd uit de lucht gehaald en de Tsjechische krant Denik N onthulde dat meerdere Europese politici geld zouden hebben aangenomen om Russische desinformatie te verspreiden. FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff ligt in Nederland onder het vergrootglas als het gaat over omkoping door Rusland, onder meer vanwege zijn anti-Oekraïense betogen vol complottheorieën in het Europees Parlement een paar weken geleden. Hij sprak onder meer over Oekraïense orgaanhandel en pedonetwerken.
Lees ook
Met omkoopschandaal Voice of Europe wordt een Europees netwerk van Russische beïnvloeding blootgelegd