Het was een opvallende mededeling afgelopen vrijdag: Koninklijke VolkerWessels verkoopt een deel van het eigen concern aan investeringsmaatschappij Triton Partners. Het bouwconcern uit Rijssen – weer volledig in handen van de familie Wessels sinds het in 2020 voor de derde keer van de beurs werd gehaald – had eerder op de dag nog de resultaten over het afgelopen jaar bekendgemaakt. De omzet steeg in 2023 met 3 procent tot 6,8 miljard euro, de nettowinst met 7 procent tot 205 miljoen.
Wat de mededeling zo opvallend maakte: die groei was juist mede te danken aan de divisies energie en telecom, die VolkerWessels nu van de hand doet. Ook Homij, een dochteronderneming in de installatietechniek, komt in handen van Triton. Het afgeslankte VolkerWessels gaat zich voortaan volledig richten op de kernactiviteiten bouw, vastgoed en infrastructuur. „We zijn tot de conclusie gekomen dat de andere activiteiten beter aansluiten bij de internationale ambities en activiteiten van Triton”, zegt een woordvoerder.
Lees ook
Private equity krabbelt op na moeizaam 2023
Daarmee krijgt ongeveer een kwart van de 12.500 VolkerWessels-medewerkers een andere werkgever, al bezweert het bedrijf dat de overname voor de werknemers geen gevolgen zal hebben. De betrokken partijen zwijgen over de overnamesom, volgens Het Financieele Dagblad ligt die ergens tussen de 600 en 800 miljoen euro. De nieuwe eigenaar denkt dat de voormalige VolkerWessels-onderdelen winstgevender kunnen, maar lijkt niet van plan het huidige management te vervangen: „Ik kijk ernaar uit om samen met Triton de groei te versnellen”, zei Stanley Maas, topman van de drie verkochte bedrijfsonderdelen.
Private-equity-investeerder Triton, waarvan het hoofdkantoor in Londen staat, is al jaren in Nederland actief, hoewel het bij de meeste mensen waarschijnlijk niet direct een belletje doet rinkelen. Anders dan sommige andere durfinvesteerders bleef het sinds de oprichting in 1997 vrij van publiek uitgemeten schandalen, controversiële overnames of opvallende financiële klappers. Triton koestert de luwte, het wilde maandag ook geen vragen van NRC beantwoorden. Over de Zweedse oprichter Peder Prahl is niet veel meer bekend dan dat hij ooit een ski-ongeluk heeft gehad en een tweede huis bezit op zijn eigen eilandje nabij Stockholm.
Serieuze speler
Triton is, hoewel onbekend, een serieuze speler op de Europese private-equitymarkt, met een geïnvesteerd vermogen van meer dan 18 miljard euro. In 2015 nam het voor 130 miljoen euro het grootste onderdeel uit het failliete Imtech-concern over, de winstgevende Scandinavische divisie Imtech Nordic. Een koopje: volgens de curatoren was dit bedrijfsonderdeel 250 miljoen euro waard.
In 2019 opende Triton een kantoor aan de Amsterdamse Zuidas, met de bedoeling in Nederland meer overnames te doen. „Wij zien hier meer dan genoeg kansen”, zei Koos van de Linde, die het Amsterdamse kantoor ging runnen, tegen het FD. Triton bezat toen al een meerderheidsbelang in technisch dienstverleningsbedrijf Unica, in 2017 had het 51 procent van de aandelen overgenomen van de oprichtersfamilie Van Vliet. In de jaren daarna volgden overnames van touroperator Sunweb, machinebouwer Royal Reesink en de medische keten Bergman Clinics.
Aanvankelijk kondigde Triton ook aan touroperator Corendon te zullen overnemen, met de bedoeling die met Sunweb te laten samengaan. Maar na het uitbreken van de coronacrisis zag het daar eind 2020 toch vanaf – tot woede van Corendon.
Die laatste deal had wel gepast in een strategie die Triton met regelmaat hanteert: een bedrijf overnemen om het daarna via overnames van andere bedrijven in dezelfde sector te laten groeien. Onderdelen die elkaar overlappen – bijvoorbeeld de klantenservice of administratie – kunnen worden samengevoegd en ingekrompen, waardoor de winstgevendheid stijgt. Zo nam Unica de afgelopen jaren vijftien kleinere concurrenten over en groeide ook Imtech Nordic – inmiddels omgedoopt in Assemblin – hard door een reeks overnames.
Prestaties verbeteren
En waar sommige private-equityfondsen overgenomen bedrijven het liefst na drie of vier jaar weer van de hand doen, neemt Triton doorgaans iets meer tijd. Gemiddeld ligt de periode van overname tot verkoop tussen de vijf en zes jaar, zegt een bron op voorwaarde van anonimiteit. Langer kan ook, volgens de eigen site heeft Triton negen bedrijven al tien jaar of langer in bezit. Afgelopen jaar richtte Triton een nieuw fonds op waarmee nieuwe en zittende geldschieters konden investeren in vier bedrijven die Triton al langer in bezit had, waaronder Unica en Assemblin. De investeerders in het ‘oude’ fonds konden zo worden terugbetaald, met winst.
Triton speurt naar eigen zeggen naar „fundamenteel gezonde Europese bedrijven” die hun potentie niet volledig waarmaken. Na een overname mogen bestuurders vaak op hun post blijven, wel krijgen ze te maken met externe specialisten die gaan helpen de prestaties te verbeteren. „Waarde creëren”, in private-equity-termen.
Over de mate van zeggenschap die zittende bestuurders en aandeelhouders na een overname houden, verschillen de meningen. Bij technisch dienstverlener Unica behield de familie Van Vliet naar eigen zeggen veel invloed, maar bij touroperator Sunweb vertrok topman Mattijs ten Brink vorig jaar zomer plotseling vanwege een verschil van inzicht. Hij erkende op LinkedIn dat hij ontslagen was.
Triton is zeker niet bang om risico’s te nemen. Zo stak het in 2021 tientallen miljoenen euro’s in de overname en bouw van padelbanen in Noordoost-Europa. Het zelfgecreëerde bedrijf LeDap (een omkering van ‘padel’) zou van 90 sportcentra en 600 banen in ruim een jaar tijd moeten doorgroeien naar meer dan 200 centra en 1.700 banen. Doordat de padelhype nadien enigszins voorbij ging, pakte die investering weinig succesvol uit. Triton moest in 2022 ruim 60 miljoen euro afschrijven op de padelcentra, waarvan sommige inmiddels zijn omgebouwd tot winkelcentra.