Wat miserabele opvang op Lesbos, borstimplantaten en sjoemelsoftware gemeen hebben: het recht beschermt tegen collectieve massaschade

Drie mensenrechtenorganisaties eisen dat de civiele rechter in Den Haag Nederland binnenkort verplicht binnen zes maanden de Turkijedeal aan dwingende mensenrechtelijke normen aan te laten passen. Of zich uit de deal terugtrekt dan wel deelname eraan opschort.

Amnesty International, de Stichting Bootvluchteling en Defence for Children willen Nederland zo aansprakelijk stellen voor wat ze „jarenlange mensonterende toestanden” op de Griekse eilanden noemen. De ‘Turkijedeal’ kwam in 2016 tot stand onder Nederlands EU-voorzitterschap. En kwam erop neer dat migranten uit Afrika en het Midden-Oosten die veelal vanuit Turkije overstaken naar Griekenland tegengehouden en teruggestuurd mochten worden. Dat leidde tot overbevolkte opvangkampen op Griekse eilanden, die nog altijd bestaan.

1
Welke wet wordt door de eisers benut om de staat aansprakelijk te houden?

De rechter wordt gevraagd om de Turkijedeal als een vorm van ‘onrechtmatig overheidshandelen’ te beoordelen op basis van de WAMCA, de Wet aansprakelijkheid massaschade in collectieve actie. Dat is een wapen voor bijvoorbeeld grote groepen slachtoffers van een zelfde incident. Denk aan bezitters van hetzelfde autotype die slachtoffer zijn geworden van ‘sjoemel-software’. Of de massaschadezaak voor gebrekkige borstimplantaten, aangespannen door Bureau Clara Wichmann.

Het is juridisch ook mogelijk om zónder deelname van de individuele slachtoffers te procederen met de WAMCA. Maar louter om ideële redenen, door professionele belangenbehartigers, die dan wel representatief moeten zijn.

Een voorbeeld daarvan is de zaak tegen de Koninklijke Marechaussee wegens etnisch profileren, ook aangespannen door Amnesty. Of neem de zaak van de actiegroep Fossielvrij die de KLM (achteraf terecht) verweet aan ‘greenwashing’ te doen in hun reclame-uitingen. Hetzelfde gold voor de (gewonnen) zaak van omwonenden tegen de geluidhinder van Schiphol. Deze belangengroep zei namens 1,4 miljoen ‘geluidgehinderden’ op te treden. Op de vijf Griekse eilanden gaat het over een langere periode over duizenden migranten in dramatisch slechte leefomstandigheden.

Juridisch is de vraag of de Griekse mensenrechtenschendingen Nederland aangerekend mogen worden

2
Wat maakt déze zaak bijzonder?

Dat zit deels in de eis. Belangengroepen die de rechter vragen de staat te verplichten een internationaal verdrag op te zeggen wegens mensenrechtenschending zijn zeldzaam. De laatste keer dat zoiets gebeurde was in de jaren 80 toen de actiegroep ‘Stop de kruisraketten’ de rechter vroeg te toetsen of het plaatsingsverdrag in NAVO-verband zich wel verdroeg met de mensenrechten. De Hoge Raad oordeelde toen dat de rechter zo’n oordeel inderdaad mocht vellen. Maar overigens vond dat dit verdrag wel door de beugel kon en de staat zich dus tot plaatsing van deze wapens mocht verplichten.

3
Maar de migrantenkampen op de Griekse eilanden worden toch niet door Nederland beheerd?

Nee – en ook dat maakt deze eis bijzonder. Voor het eerst wordt van een rechter in een migratiekwestie gevraagd de (in)directe gevolgen van Nederlands beleid te wegen. De schending van de mensenrechten van migranten vindt niet plaats door Nederland, maar namens Nederland. De staat heeft z’n juridische, mensenrechtelijke verplichtingen uitbesteed aan Griekenland. Wat internationaal een trend lijkt te worden – zie ook de Britse plannen met Rwanda. Juridisch is de vraag of de Griekse mensenrechtenschendingen Nederland aangerekend mogen worden.

4
Speelt niet ook de vraag of de rechter zich buiten z’n domein dreigt te bewegen?

Zeker. De 172 pagina dikke dagvaarding gaat uitgebreid in op de vraag of hier wel rechterlijke inmenging geboden is, gezien het politieke karakter van de ‘deal’ met Turkije. Behalve bij eerdere rechterlijke oordelen op basis van de WAMCA (zie boven) wordt de nogal informele totstandkoming van de deal en het gebrek aan parlementaire controle aangehaald. „Noch op het niveau van de EU, noch op nationaal niveau (heeft) enige vorm van controle plaatsgevonden op de rechtmatigheid van de EU-Turkijedeal. Deze controle is door de staat en de andere partijen ontlopen door de EU-Turkijedeal in strijd met het feit dat het een internationaal verdrag is, te presenteren als een ‘persverklaring’ en deze niet ter goedkeuring voor te leggen aan de Staten-Generaal”.

5
Welke opties heeft de rechter?

Behalve de eis verwerpen of inwilligen, kan de rechter ook matigen. Denkbaar is een ‘verklaring voor recht’ dat de staat inderdaad ten onrechte de mensenrechten op de Griekse eilanden laat schenden en met dergelijk onrechtmatig handelen op termijn moet ophouden. Waarna de staat ruimte krijgt om zelf te beoordelen of, wanneer en hoe vlot het de afspraak moet aanpassen.

Een bevel tot opzeggen lijkt in strijd met het verbod dat de burgerlijke rechter de wetgever geen directe bevelen mag geven, bijvoorbeeld om wetten te maken. Maar dat de rechter de wetgever wel onder druk mag zetten om aan laakbare ‘toestanden’ een eind te maken, staat de Hoge Raad dan weer wel toe.

De belangenorganisaties eisen geen dwangsom noch een schadevergoeding. Dat zouden de slachtoffers eventueel zélf later nog kunnen eisen. Als deze zaak die namens hen maar zónder hen wordt gevoerd, iets oplevert.


Lees ook
Nieuw miljardenpakket voor vluchtelingenopvang in Turkije is welkom, maar niet genoeg

De Turkse kustwacht onderschepte begin november een groep vluchtelingen die via de Egeïsche Zee naar Europa trachtte te varen.