De Belastingdienst gaat onderzoeken of een op 1 januari dit jaar ingevoerde maatregel tegen het ontwijken van dividendbelasting alweer wordt omzeild. Dat meldde demissionair staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij (CDA) donderdag in de Tweede Kamer op vragen van Kamerlid Senna Maatoug (GroenLinks/PvdA).
Aanleiding is berichtgeving in NRC over het ontwijken van dividendbelasting door Charlene de Carvalho-Heineken. Zij is de rijkste Nederlander sinds het overlijden in 2002 van haar vader, biermagnaat Freddy Heineken. Ze ontvangt jaarlijks ruim 200 miljoen euro aan winstuitkeringen (dividenden) van haar aandelen in bierbrouwerij Heineken.
Over de ontvangen dividenden moet ze 15 procent dividendbelasting afrekenen. Maar omdat ze de honderden miljoenen euro’s aan dividend via Luxemburg naar belastingparadijs Jersey laat lopen, hoefde ze afgelopen jaren slechts 2,5 procent belasting te betalen. Dat kostte de Nederlandse schatkist zo’n 30 miljoen euro per jaar.
Lees ook
NRC volgde het geldspoor en zag hoe zij belasting ontwijkt.
Met een anti-misbruikmaatregel maakte het kabinet per 1 januari dit jaar een einde aan deze ontwijkmogelijkheid. De Carvalho-Heineken liet daarop een nieuwe constructie opzetten. Nu sluist ze het geld onder een andere noemer door – als terugbetaling van aandelenkapitaal – waardoor ze helemaal geen dividendbelasting meer betaalt. Daardoor bereikte vorig jaar zo’n 130 miljoen euro onbelast Jersey.
Water naar de zee
De Belastingdienst gaat dit ontwijken van de anti-misbruikmaatregel onder de loep nemen. Van Rij: „Als mocht blijken dat die maatregel ontdoken wordt (…) dan moeten wij stevig nadenken of we daar toch niet met anti-misbruikwetgeving moeten komen”, zegt hij. „Ik zal zeker aan de Belastingdienst vragen dat heel goed te monitoren. Anders zijn we water naar de zee aan het dragen.”
In NRC bekritiseert Jan van de Streek, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Leiden, de constructie van De Carvalho-Heineken. Hij spreekt over een „constructie om de dividendbelastingclaim om zeep te helpen”.
„Belastingontwijking is een onwenselijk fenomeen”, schreef staatssecretaris Van Rij vorig jaar nog in een brief aan de Tweede Kamer. „Door belastingontwijking komen de kosten van algemene voorzieningen uiteindelijk te liggen bij burgers en bedrijven die wel gewoon (op tijd) hun belasting betalen.”
Op de miljardairslijst die het Amerikaanse zakenblad Forbes deze week publiceerde, staat De Carvalho-Heineken op plek 132 met een vermogen van 14,1 miljard dollar (13,09 miljard euro). Onderzoek van NRC leert dat ze waarschijnlijk goed is voor minimaal 16 miljard euro.