Niet verjagen of uitroeien: deskundigen vinden dat Nederlanders met de wolf moeten gaan samenleven

Geen week zonder wolvennieuws. Talloze berichten over schapenhouders die hun opengebeten dieren aantreffen. Of filmpjes van een wolf die door woonstraten huppelt, zoals maandag in het Drentse Eelde. En steeds begint de discussie opnieuw over de vraag of de wolf in Nederland thuis hoort, en of hij niet beter kan worden verjaagd of zelfs uitgeroeid – al was het maar vanwege de angst voor een roofdier dat, zoals het sprookje wil, kinderen zou kunnen aanvallen en opeten.

Toch is onvermijdelijk dat Nederlanders met wolven samen gaan leven, zo bleek donderdag in de Tweede Kamer, waar de landelijke politiek kennis kon nemen van de opvattingen van een reeks deskundigen. De wolf is nu eenmaal negen jaar geleden op eigen kracht het land binnen gekomen, na honderdvijftig jaar afwezigheid, en het is een dure plicht deze inheemse diersoort te beschermen.

Er zijn nu negen roedels in Nederland, waarvan zeven op de Veluwe. De wolf richt regelmatig schade aan, kenmerkend genoeg vooral in Drenthe en Noord-Brabant. Logisch, stelt onder anderen dierecoloog Hugh Jansman van Wageningen University and Research, voor wie bedenkt dat op de Veluwe voldoende reeën, edelherten en wilde zwijnen te verschalken zijn. In de andere gebieden is de wolf kennelijk aangewezen op het doden van landbouwhuisdieren, met name schapen. Het zou helpen, aldus Jansman, als Nederland meer grote natuurgebieden zou inrichten die onderling verbonden zijn, met daarin de prooidieren waar een wolf het liefst op jaagt.


Lees ook
Aangereden wolven belanden een voor een voor onderzoek op de sectietafe

Veterinair patholoog Judith van den Brand onderzoekt een wolf.

Afrasteringen gewenst

De deskundigen zijn het erover eens dat een deel van de Nederlandse veehouders, toch al geplaagd door de stikstofcrisis, het door de komst van de wolf zwaar te verduren heeft. Maar dat Nederland als geste naar de boeren moet proberen de Europese beschermde status van de wolf te laten vallen, is geen optie. Liever moet Nederland de boeren helpen een transitie door te maken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van wolfwerende hekken, de inzet van kuddes met herders en honden en het bouwen van kralen voor de nacht.

Want, zo blijkt uit onderzoek, de wolf maakt in verreweg de meeste gevallen slachtoffers onder dieren die niet afdoende zijn beschermd. „De schade aan landbouwhuisdieren hangt niet zozeer samen met het aantal wolven of het aantal landbouwhuisdieren, maar vooral met de inzet en effectiviteit van preventieve maatregelen”, constateert Bij12, de organisatie die namens de twaalf provincies de schade afhandelt. De kans op een aanval door de wolf kan „sterk beperkt worden door de juiste inzet van de preventieve maatregelen”, aldus een notitie. „Het gebruik van adequate afrasteringen met stroom is daarbij zeer aan te bevelen.”

Niels Gilissen (Natuurmonumenten), Michiel de Wit (Dierenbescherming), Arnoud Meijering (Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging) en Jakob Leidekker (Nationaal Park De Hoge Veluwe) tijdens een gesprek donderdag in de Tweede Kamer over de wolf in Nederland.
Foto Remko de Waal/ANP

Dat het soms uitermate lastig is overal geschikte rasters te plaatsen, bijvoorbeeld voor de melkkoeien van het Drentse CDA-Kamerlid Eline Vedder die hen naar eigen zeggen liefst op verschillende plaatsen laat grazen, moet een aanmoediging zijn de veehouders tegemoet te komen. Europese subsidies zijn er genoeg, en veel geld hoeft het niet te kosten, stelt onder anderen Pieter van Geel, voormalig CDA-staatssecretaris en voorzitter van het Landelijk Overleg Wolf. Voor minder dan een miljoen euro per jaar is een provincie wel klaar. Vervolgens zouden veehouders die toch slachtoffer van een wolf worden, alleen in aanmerking mogen komen voor een schadevergoeding als zij voldoende preventieve maatregelen hebben genomen, vindt ook de Dierenbescherming. Nu is dat nog niet zo.

Olifanten en tijgers

Nederland schiet al jaren tekort bij het beschermen van de wolf, stellen juridische deskundigen. Nederland had allang beschermingsgebieden voor de wolf moeten instellen, en als dat niet gebeurt zal een rechter het land daartoe ooit dwingen, stelt natuurrechtadvocaat Bondine Kloostra.

Bovendien is bescherming van de wolf een internationale morele plicht, houdt hoogleraar natuurbeschermingsrecht Arie Trouwborst van Tilburg University de Tweede Kamer voor. „Wie van de arme en snel groeiende bevolking van landen als Tanzania en India verwacht dat men daar ook in de toekomst plaats blijft maken voor leeuwen, tijgers, olifanten en nijlpaarden, kan moeilijk tegelijkertijd volhouden dat het in een zeer welvarend land als Nederland niet goed mogelijk is om samen te leven met de wolf, een soort die veel minder gevaarlijk en schadelijk is.”