Minister Dijkgraaf: ‘Vanaf 2026 moeten mbo-studenten burgerschapsexamen afleggen’

Mbo-studenten worden vanaf 2026 verplicht een examen burgerschapsonderwijs af te leggen. Dat schrijft Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het examen mag in de vorm van een portfolio worden ingeleverd, en is onderdeel van het plan om basisvaardigheden in het mbo te verbeteren. „Naast goed kunnen lezen, schrijven en rekenen, gaat dat ook over burgerschap”, zegt de minister in zijn brief.

In de afgelopen jaren is een dalende trend te zien in vaardigheden als lezen, schrijven en rekenen onder middelbare scholieren en mbo-studenten. Daarbij komt dat Nederlandse jongeren op internationaal niveau slecht blijken te scoren wat betreft ‘burgerschapskennis’. Hieronder vallen dingen als begrip van democratische waarden, het volgen van nieuws en binding met de samenleving. De minister hoopt dat met het examen burgerschap een belangrijkere plek krijgt in het onderwijs „en studenten duidelijkheid [krijgen] over de eisen waar ze aan moeten voldoen”.

Opleidingen zijn vrij in het bepalen hoe ze burgerschapsonderwijs inrichten. Wel moeten ze aantonen aandacht te besteden aan de nieuwe kwalificatie-eisen en bepaalde waarden als vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Naast het nieuwe examen zijn er ook andere maatregelen genomen om de dalende trend in basisvaardigheden onder mbo-studenten tegen te gaan. Zo is een aanvullend opleidingstraject toegevoegd voor docenten om hierin les te geven, met het streven dit vanaf 2026 in de wetgeving mee te nemen.


Lees ook
Miljardeninvestering kabinet in mbo hielp niet tegen ongelijkheid

Mbo-studenten van het Zadkine en Albeda college op de Heijplaat Rotterdam zijn opdrachten aan het uitvoeren.