Nederlandse lonen stegen dit kwartaal weer flink, volgens cijfers CBS

De lonen in Nederlandse cao’s stegen in het eerste kwartaal van 2024 6,8 procent meer dan ze begin vorig jaar stegen. Dat meldt het Centraal Planbureau (CBS) op basis van nieuwe cijfers. De stijging, die het CBS steeds vergelijkt met de loonstijging een jaar ervoor, nam sinds 2022 elk kwartaal toe. Nu is die stijging iets afgenomen, met 0,1 procent. De piek in het laatste kwartaal van 2023 was de grootste die het CBS heeft gemeten in ruim de afgelopen veertig jaar. Nog steeds is de huidige loonstijging flink hoger dan de inflatie, die volgens een raming van het Centraal Planbureau in 2024 zo’n 2,9 procent zal zijn.

Mensen werkend in gesubsidieerde instellingen profiteerden het meest van de stijging van hun loon, met name in de zorg. Daar stegen lonen met 7,2 procent meer dan die in het jaar daarvoor stegen. In de overheidssector nam de loonstijging toe met 6,9 procent, en bij particuliere bedrijven met 6,6 procent.

Werknemers van woningcorporaties genoten van de grootste loonstijging in hun cao’s. Die steeg in de bedrijfstak verhuur en handel van onroerend goed namelijk dit kwartaal met 12,4 procent. Begin dit jaar sloten de corporaties Aedes, FNV Bouwen & Wonen, CNV Vakmensen en De Unie na lange stakingen een cao-akkoord, waarin 10 procent loonsverhoging stond als inflatiecompensatie voor de jaren ervoor.


Lees ook
Honderdduizenden werkenden wachten nog op inflatiecompensatie. Komt die nog wel?

Medewerkers van Trouw, de Volkskrant, het Parool en NU.nl tijdens een korte werkonderbreking. Zij legden eind november het werk neer uit onvrede met het loonvoorstel van de werkgevers in de branche.