Georgische regering gaat omstreden wet tegen buitenlandse beïnvloeding opnieuw indienen

Georgische Droom, de regeringspartij in Georgië, heeft woensdag aangekondigd opnieuw een omstreden wetsvoorstel in te dienen waarmee organisaties die donaties of subsidies uit het buitenland ontvangen, zich moeten laten registreren als zogenoemde ‘buitenlandse agenten’. De registratieplicht zou door het wetsvoorstel volgens persbureau Reuters voor één op de vijf organisaties in Georgië gelden.

Volgens de regeringspartij zal het wetsvoorstel wezenlijk niet verschillen van eenzelfde wetsvoorstel waartegen in maart 2023 hevig gedemonstreerd werd. Duizenden Georgiërs gingen toen twee dagen de straat op in hoofdstad Tbilisi, omdat zij vreesden dat de wet, naar Russisch voorbeeld, gebruikt zou worden om critici en activisten te vervolgen.

Ook mensenrechtenorganisaties waarschuwden voor de gevolgen van de wet en EU-buitenlandchef Josep Borrell waarschuwde dat de pogingen van Georgië om lid te worden van de Europese Unie met de wet in het geding zouden komen. De oppositie in Georgië waarschuwt dat de wet wederom grootscheepse demonstraties zal uitlokken.

Hoewel Georgische Droom zegt een NAVO- en EU-lidmaatschap voor Georgië na te streven, wordt de partij steevast beschuldigd van banden met Rusland. Vorige week diende de regering een wet in waarmee LHBTIQ+ propaganda strafbaar gesteld werd, naar voorbeeld van de wet die Rusland onlangs invoerde om de rechten van de homogemeenschap in het land in te perken.