Baudet is grote afwezige in ongemakkelijk Kamerdebat over Russische inmenging

Caroline van der Plas meldde het toch maar even. In 2022 en 2023, zo zei de BBB-leider, had de BBB meerdere kleine bedragen („van één tot tien euro”) ontvangen van een onbekende met een Russische achternaam. Voor de zekerheid is het volledige bedrag – 160 euro – teruggestort. „Wij willen zo transparant mogelijk zijn.”

Het was een klein fait divers in een ongemakkelijk debat over mogelijke Russische beïnvloeding en omkoping, dat werd gevoerd zónder Thierry Baudet. In een lang bericht op X had de fractievoorzitter van Forum voor Democratie nog eens „ondubbelzinnig en met klem” ontkend dat zijn partij banden zou onderhouden met het Kremlin, maar kondigde hij meteen aan niet deel te zullen nemen aan het debat: „Feitenvrij gepraat over roddels en insinuaties – zoals staat ingepland voor vandaag – vinden wij ons parlement onwaardig.”

SP-KamerlidJimmy Dijk We weten dat degene die niet aanwezig is, hier mogelijk een rol bij speelt

Met zijn afzegging ontzegde Baudet de Kamer de mogelijkheid om de degens met hem te kruisen. Dat klemde des te meer omdat demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge (CDA) in een brief aan de Kamer had geweigerd om namen en rugnummers te geven in de zaak rond het oprollen van de website Voice of Europe, die volgens de Tsjechische regering door het Kremlin werd gebruikt om Europese parlementariërs te betalen. Volgens de Tsjechische krant Deník N zou het daarbij ook om Nederlandse politici gaan. Maar ondanks een eerdere oproep van Pieter Omtzigt (NSC) aan De Jonge om informatie openbaar te maken, weigerde de minister om nadere details te geven – dat zou het werk van de inlichtingendienst AIVD bemoeilijken.

Bijna alle sprekers uitten hun frustratie over de gang van zaken. „We weten allemaal dat degene die niet aanwezig is bij het debat hier mogelijkerwijs een rol bij speelt”, zei Jimmy Dijk (SP), „maar het is heel ongemakkelijk om dat te zeggen.”

PVV-leider Geert Wilders (die zelf naar eigen zeggen „nooit een cent” heeft aangenomen van Moskou) noemde het „onbevredigend”.

Het was schadelijk voor de Tweede Kamer en voor de politiek in het algemeen, zo vonden alle sprekers. Wilders constateerde nadrukkelijk dat er geen harde informatie voorhanden was. „De strekking van de brief is niet dat er politici zijn omgekocht, maar ook niet dat het níet zo is”, zei Wilders. „Zonder helderheid blijft er mist hangen en dat is schadelijk voor het vertrouwen in de politiek.”

Parlementair onderzoek

Dat was een grote meerderheid met Wilders eens. Maar de verschillende partijen verschilden nog van opvatting over wat er gedaan kon worden om alsnog duidelijkheid te verkrijgen – of over hoe buitenlandse omkoping en beïnvloeding in de toekomst voorkomen zou kunnen worden. Fractievoorzitter Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) zag het meest in controle door een onafhankelijke ‘autoriteit’, zoals het presidium van de Tweede Kamer.

Pieter Omtzigt (NSC) en Geert Wilders (PVV) tijdens het debat over Russische inmenging.
Foto Bart Maat

Woordvoerder Jan Paternotte (D66) wilde dat er alsnog een parlementair onderzoek komt naar mogelijke Russische financiering in de periode 2014-2022 – sinds vorig jaar mogen partijen geen giften uit het buitenland meer aannemen. Marieke Koekkoek (Volt) kondigde een motie aan waarin alle partijen werden opgeroepen om zovéél mogelijk inzage in de boeken te geven – ook over de herkomst van bedragen onder de duizend euro, de grens die nu van kracht is.


Lees ook
‘Er speelt iets tussen Tsjechië en Nederland’

Hugo de Jonge, demissionair minister van Binnenlandse Zaken, tijdens het debat over Russische inmenging in de Nederlandse politiek

Met een beroep op helderheid voor kiezers bij de Europese verkiezingen in juni riep Omtzigt minister De Jonge uiteindelijk op toch meer duidelijkheid te geven over de informatie die de inlichtingendiensten bezitten. Zijn Nederlandse kandidaten op de lijst voor de verkiezingen van het Europees Parlement beïnvloed door Rusland, wilde Omtzigt weten.

Minister De Jonge antwoordde dat het belangrijk is om de AIVD nu haar werk te laten doen. „Stel, er is een signaal dat moeten worden onderzocht, en dat is nog een heel zwak en nog helemaal niet goed onderzocht en dat signaal zou je openbaar maken (…) dan weet je zeker dat je er eigenlijk niets mee kunt in het vervolg”, zei De Jonge. Hij beloofde de Kamer „zodra dat kan” meer duidelijkheid te geven.