‘De geloven lijken op elkaar, alleen de rituelen zijn anders’

Het bidden bleek het mooist om naar te kijken. Kato (15) was in de gymzaal van school voor het eerst bij een islamitisch gebed. Van een afstandje keek ze toe, net als andere niet-islamitische leerlingen. Hoe het ging? De meisjes die gingen bidden legden een kleedje op de grond, vertelt ze. Daar knielden ze op, hun gezicht richting Mekka. En allemaal tegelijk bogen ze naar voren. De jongens deden dat ook, aan de andere kant van de gymzaal. Een meneer stond vooraan. Die riep op tot gebed. Was dat de conciërge? Serieus? Meneer Ait Elkorchi? Zo leuk!

Kato zit in 4 havo op het Antoniuscollege in Gouda en heeft net in de aula een iftar meegemaakt, de maaltijd waarmee het vasten wordt gebroken. Ze had zelf ook overdag gevast. Ze wilde wel eens meemaken wat veel van haar islamitische schoolgenoten een maand lang doen. Het ging best goed, zegt Kato. Al was ze tijdens de gymnastiekles even langs de kant gaan zitten. Het lastigst vond ze de middag, toen ze alleen thuis was.

Haar vriendin Sara (15) vastte niet. Ze heeft medicijnen en die moet ze nemen tijdens de maaltijd. Volgend jaar wil ze het wel eens proberen. „Dan ben ik maar een dagje druk.”

Voor ramadan, de vastenmaand voor moslims, hebben de meeste middelbare scholen geen speciaal beleid. Lessen, toetsen en examens gaan door, ook voor vastende leerlingen, bleek uit een belronde langs twintig scholen. Ook op het Antoniuscollege in Gouda. Sommige scholen hebben een apart lokaal, zodat vastende leerlingen daar in de pauze kunnen zitten. Andere scholen bespreken ramadan in de klas.

Leerlingen bij de tafels vol eten: er was onder andere couscoussalade, brood, zelfgebakken koekjes, loempia’s, tiramisu en salade.
Foto Olivier Middendorp

Voor alle leerlingen

Docent levensbeschouwing Franka Brouwer organiseerde met leerlingen een iftar in de aula van het Antoniuscollege. Een aantal docenten haakte aan. „We vonden het een mooi idee om ook een islamitische maand aandacht te geven,” zegt Brouwer. „Naast christelijke feestdagen als Pasen en Kerstmis, waaraan we ook altijd aandacht schenken in de lessen.” Zo’n 10 procent van de leerlingen op het Antoniuscollege is moslim.


Lees ook
Fanous, Suhoor en Tarawih: het wereldwijde begin van de ramadan in beeld

Mannen nemen deel aan het avondgebed genaamd Tarawih op het Al-Aqsa-complex in de Oude Stad Jeruzalem.

Het is goed als zíj een keer centraal staan, zegt docent geschiedenis Joop van den Berg. Hij vertelt over de islam in zijn lessen, zegt hij. Maar daadwerkelijk een islamitisch feest vieren op school, dát is voor het eerst. Het bevalt hem dat het toegankelijk is voor álle leerlingen en dat er leerlingen met verschillende achtergrond op af komen. „Ze kunnen van elkaar leren.”

Als er dertig leerlingen komen, van de pakweg 1.200 die de school telt, dan is dat een prachtig begin, had Brouwer van te voren gedacht. Leerlingen hadden aanplakbiljetten met een QR-code gemaakt waarmee mensen zich konden aanmelden. Die dertig waren een week voor de iftar aangemeld, maar in de dagen erna werden het er opeens vijftig, toen zestig. En op de laatste dag had ze 93 aanmeldingen en moest Bouwer naar de winkel om extra in te slaan.

Tegen zessen komen de eerste leerlingen binnen – meisjes in mooie lange jurken, jongens in nette kleding, niet-islamitische leerlingen enigszins afwachtend. Op de lange tafel langs twee zijden van de aula zetten leerlingen meegebrachte lekkernijen neer: couscoussalade, brood, zelfgebakken koekjes, loempia’s, tiramisu, salade.

Een docent bij de tafels vol eten.
Foto Olivier Middendorp

Het vasten went

De conciërge Abdelkrim Ait Elkorchi is aan het begin van de avond druk bezig in de keuken. Het is een mooie maand, zegt hij. „Het gaat niet om het vasten alleen. Het gaat ook om aandacht voor elkaar en voor mensen die het minder hebben. De nadruk ligt op het goede doen.” Hij vindt het heel fijn dat niet-moslims dat ook eens kunnen meemaken. Er is veel te veel negativiteit rond de islam, zegt hij. Als gekken een aanslag plegen en zeggen dat uit naam van de islam te doen, dan blijven dat gekken, zegt hij. „Dat heeft niets met het geloof te maken.”

conciërgeAbdelkrim Ait Elkorchi, Het gaat niet om vasten alleen, het gaat om aandacht voor elkaar

Anna (12) stopt net een deegflapje in haar mond. Ze heeft niet gevast vandaag. Het lijkt haar erg zwaar.

Zohra (12) heeft wel gevast en kan even niets zeggen. Haar mond zit vol. Als die leeg is, vertelt ze dat ze het vasten niet moeilijk vindt. Op haar achtste vastte ze een halve maand mee met haar familie, op haar negende al de hele maand.

Anna denkt ze dat er na drie dagen he-le-maal klaar mee zou zijn. Ze hielp wel met de organisatie van de iftar en het leek haar leuk om meer te weten te komen over de islam. Ze is zelf christelijk. Wat ze leerde? Dat de geloven best wel op elkaar lijken, zegt ze, „als je het hebt over de verhalen. Maar de rituelen zijn heel verschillend.”

De moeder van Fay (13) zei dat ze wél wat moest eten en drinken als ze zich niet lekker zou voelen. Maar ze vond het ook wel knap van haar. Een dag vasten viel haar best mee, zegt Fay, maar een hele maand zou ze veel te lang vinden.


Lees ook
Schoolexamens tijdens ramadan: hoe kan je vasten en toch je toetsen halen?

Vrijwilligers bereiden iftarmaaltijden in het clubhuis van zaalvoetbalvereniging Tigers Roermond. Die worden gratis thuisbezorgd. Ook vrijwilligers van een moskee en een jongerenvereniging doen mee.

Het went, zegt de ervaren Ibtisem (12). „Het wordt steeds makkelijker.”

Een tafel verder zegt Meryan (15) dat ze het prettig vindt dat de school een iftar organiseerde. „Je voelt je erbij getrokken. Er is ook aandacht voor een feest van ons.”

Haar vriendin Fayha (14) knikt: „Je voelt je op je gemak. Mijn ouders vonden het ook heel leuk.”

Meryan vindt het opvallend hoeveel niet-islamitische leerlingen open staan om dingen te leren over de islam. Zij vertelt er graag over. „Ik ken het mijn hele leven al, voor hen is het nieuw.”

Spirituele kant

Ook Soufian (16) vindt het leuk om eens te kunnen vertellen over hoe dat in zijn leven gaat. Hoe je het vasten breekt met melk en dadels. Maar ook over de meer spirituele kant van de maand ramadan. „Ramadan gaat ook over samenzijn. En over dankbaarheid die je voelt voor elke dag.”

Andere scholen kunnen hiervan leren, zeggen twee leerlingen uit 3 vwo. „Meestal wordt er niet veel aan ons geloof gedaan.”

Juwairiyya (17) uit 5 vwo hield net voor het moment van vastenbreken een mini-lezing op het podium. Ze koos voor het onderwerp ‘roddelen’ omdat iedereen het wel eens doet, zegt ze na het eten. „In de islam wordt roddelen sterk afgekeurd”, zegt ze. „Dus probeerde ik uit te leggen wat het voor impact kan hebben voor de persoon waarover geroddeld wordt. Het is goed als iederéén daarover nadenkt.” Juwairiyya was de rechterhand van mevrouw Brouwer bij de organisatie van de iftar. Voor de moskee organiseert ze ook allerlei activiteiten. Die ervaring kwam haar goed van pas. Ze krijgt een bloem als dank.

De iftar is ten einde. Kato en Sara trekken hun jassen aan. Ze kijken terug op een mooie avond. De broer van Kato is een jaar eerder bekeerd, vertelt ze. Hij kon haar er dus van alles over vertellen. Maar het was toch leuker om het zelf mee te maken.