Ruim 11 euro voor een pakje sigaretten: ‘Het is een verslaving, hè’

‘Gewoon gezeik,” dat vindt Ingrid Venniker (53) ervan, terwijl ze nog even snel een sigaretje rookt voordat haar bus vertrekt van station Haarlem. „Je mag geen vlees meer eten, je mag niet meer roken.” Ze vindt de accijnsverhoging op tabak die op 1 april inging – een pakje sigaretten kost nu gemiddeld ruim 11 euro – betuttelend, en denkt ook niet dat de hogere prijs veel mensen overtuigt om te stoppen. „Mij in elk geval niet.”

Andere rokers die op deze kille voorjaarsdag rondom het station staan reageren gelatener op de prijsstijging van gemiddeld 1 euro per pakje: „Ik denk altijd als ik ándere mensen zie roken: jézes, wat sneu, róók jij nog?!” lacht Ton Barning (65), terwijl hij zelf een filtersigaret opsteekt. „Het is volkomen terecht dat roken moeilijker wordt gemaakt, maar ja, het is een verslaving, hè.” Voor hem gaat het niet veel uitmaken dat een pakje van 1 euro duurder wordt. „Ik kijk altijd maar weg bij het pinnen van een pakje sigaretten, reken me maar niet voor hoeveel het me per maand kost.”

„Ja, dit zat eraan te komen, en is ook wel terecht,” zegt Marvin Servaas (31). Ondanks dat hijzelf bijna een pakje per dag zegt te roken, vindt hij de hogere prijs een goede ontmoediging. „En op een gegeven moment is voor mij ook wel de limiet bereikt.”

Pas stoppen bij 60 euro per pakje

Maar werken accijnsverhogingen wel? Wanneer wordt de prijs van een pakje sigaretten hoog genoeg om mensen tot stoppen te bewegen? Daar heeft de Universiteit Maastricht in 2021 onderzoek naar gedaan. Om 10 procent van de rokers ertoe te bewegen te stoppen, is een minimale prijs van 12 euro per pakje nodig, bleek daaruit. Ongeveer de helft van de rokers zegt pas te stoppen bij een prijs van 60 euro per pakje.

Volgens het Trimbos-instituut leert de ervaring van eerdere accijnsverhogingen dat een prijsverhoging met 10 procent het aantal rokers doet dalen met zo’n 4 procent, en dat forse verhogingen van 1 euro of meer per pakje (zoals nu) het grootste effect hebben. Inmiddels rookt ongeveer 19 procent van de Nederlanders, een halvering ten opzichte van 1990.

rokerTon Barning Ik denk altijd als ik ándere mensen zie roken: jézes wat sneu, róók jij nog?!

De nieuwe accijnsverhoging is onderdeel van het Nationale Preventie-akkoord, dat moet leiden tot een ‘rookvrije generatie’ in 2040. In dat licht is het wrang dat er de laatste jaren ondanks de accijnsverhogingen, na decennia van gestage daling, een lichte stijging was van het aantal tabaksverslaafde jongeren. Volgens verslavingsonderzoekers vooral omdat tegelijk met het verhogen van de accijnzen op tabak, de regels voor e-sigaretten en vapes juist opvallend soepel zijn, al begint dat ook te veranderen.

‘De enige die rookt’

Verstokte roker Ton Barning vraagt zich bij de Haarlemse stationsingang af hoe deze nieuwste prijsverhoging gaat uitpakken voor Nederlanders die minder te besteden hebben dan hijzelf. „Het zijn wat dat betreft net drugs, je kunt de prijs verhogen, maar mensen blijven net zo verslaafd.”

Onderzoeken over de effecten van prijsverhogingen op lagere inkomens lopen wat uiteen. Het Longfonds bestrijdt op zijn website het idee dat mensen met weinig geld het meest lijden onder hogere tabaksprijzen. „Accijnsverhogingen maken de gezondheidsverschillen tussen arm en rijk juist kleiner, omdat mensen met een lager inkomen eerder stoppen als tabak duurder wordt.” Maar een grote studie uit medisch tijdschrift The Lancet uit 2019 laat weliswaar zien dat mensen uit lagere sociaal-economische klassen inderdaad sneller stoppen door accijnsverhogingen, maar dat juist in die groep óók de grootste terugval te zien is van mensen die het stoppen niet volhouden. Intussen is tabaksaccijns goed voor ongeveer 2,5 miljard euro aan overheidsinkomsten.

„Het zal wel,” zegt Ingrid Venniker wat schamper bij de bushalte: „Al met al wordt roken er ook al niet leuker op. Ik ben nu al vaak de enige op feestjes die rookt.”