Happend naar adem stak Europarlementariër Marcel de Graaff (FVD) op 13 maart een zonderling betoog af in het Europees Parlement. Oekraïne zou volgens De Graaff „kinderkennels met draagmoeders” herbergen om kinderen aan westerse „pedonetwerken” te leveren. „Beetje buiten adem, sorry”, hijgde De Graaff. In Rusland daarentegen zouden kinderen „een traditionele opvoeding” krijgen. Vanuit Straatsburg riep de Forum-parlementariër het Westen op te stoppen met zijn „oorlogshitserij”. Na afloop van het debat riepen verontwaardigde Europarlementariërs op tot een onderzoek naar de verspreiding van Russische propaganda in het Europees Parlement.
Pro-Russische standpunten van de FVD zijn al langer geen verrassing meer. Partijleider Thierry Baudet noemde de Russische president Vladimir Poetin in de zomer van 2022 „een grote held”, die in Oekraïne een „heroïsch” gevecht tegen de „globalisten” zou voeren.
De uitspraken van De Graaff en Baudet komen in een ander daglicht te staan nu de Tsjechische inlichtingendienst BIS woensdag een Russische beïnvloedingsoperatie heeft onthuld. Via de radicaal-rechtse, Tsjechische website Voice of Europe zouden politici uit diverse landen met Russisch geld zijn betaald om Oekraïne in een kwaad daglicht te stellen. Onder hen zouden Nederlandse politici zijn. Zowel De Graaff als Baudet werden vorig jaar door Voice of Europe uitgebreid geïnterviewd.
Gevraagd om een reactie verwijst een medewerker van De Graaff naar diens reactie op X. „Wij willen vrede. Om die boodschap uit te dragen, hebben we geen betalingen nodig!”, schrijft de FVD’er daar.
De Franse krant Le Monde schreef begin deze maand dat de nationale inlichtingendienst DGSI een medewerker van De Graaff in het Europees Parlement in de gaten houdt. Deze Guillaume Pradoura zou zowel in Frankrijk als in Nederland, België, Polen en Duitsland het „pro-Russische discours” onder zijn extreem-rechtse contacten verspreiden.
Partijleider Baudet reageerde woensdag in de Tweede Kamer geprikkeld op vragen van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver over mogelijke Russische betalingen rond het Oekraïne-referendum in 2016. Na afloop bedreigde Baudet Klaver fysiek. De Forum-leider heeft Russische betalingen altijd ontkend.
Kritiek op immigratie
Naar aanleiding van het nieuws uit Tsjechië heeft PVV-leider Geert Wilders een debat aangevraagd. Hij wil weten om welke Nederlandse politici het zou gaan. Volgens Tsjechische media heeft de nationale inlichtingendienst deze informatie gedeeld met de diensten in de landen waar politici betaald zouden zijn.
Wilders zelf werd in 2017 geïnterviewd door Voice of Europe. „Met grote bewondering kijk ik naar jullie waardevolle en unieke werk”, zei hij toen over de site. Daar was vooral kritiek op immigratie te vinden. Na een aanslag in Stockholm door een uitgewezen asielzoeker werd Zweden er bijvoorbeeld getypeerd als een „mislukte staat”.
Destijds was Voice of Europe in Nederlandse handen. Een van de initiatiefnemers was Erik de Vlieger. De Amsterdamse ondernemer werkte in 2016 samen met Thierry Baudet aan het tot stand brengen van het Oekraïne-referendum. Hij noemt het via WhatsApp „een zorgelijke ontwikkeling” dat er via het huidige Voice of Europe westerse politici met Russisch geld zouden zijn betaald. „Belangrijk dat jullie goed uitzoeken welke politici met Poetin meedoen”, voegt hij eraan toe. Nadere vragen over zijn rol destijds bij Voice of Europe, of zijn relatie met de pro-Russische politicus Baudet wil hij niet beantwoorden.
Russische trollen
De Nederlandse zakenvrouw Annemiek Ploumen was minimaal tot 2020 eigenaar van Voice of Europe. Zij zegt te zijn benaderd door het Tsjechische mediabedrijf dat de domeinnaam nu bezit om Voiceofeurope.com te verkopen. Wanneer dat precies was, zou ze niet meer weten. „Wij waren er al in 2020 mee gestopt”, zegt Ploumen over haar en haar zakenpartners. Aanleiding daarvoor zou een artikel in weekblad De Groene Amsterdammer zijn geweest uit 2018. Daarin stond dat Russische trollen op internet de stukken van Voice of Europe gretig verspreidden.
Ploumen zegt „jarenlang achtervolgd” te zijn door het artikel en daar „veel ellende” door te hebben ondervonden. Ze zou onder meer bedreigd zijn. „De verdenking dat ik iets te maken zou hebben met de Russische overheid is iets wat mij al jarenlang achtervolgt”, zegt Ploumen. Bij de verkoop ging het volgens haar niet om „schokkende bedragen”. Ploumen: „Ik was blij dat ik er van af was.”
De Poolse autoriteiten maakten donderdagmiddag bekend dat de veiligheidsdiensten invallen hebben gedaan in Warschau en in de stad Tychy in het zuiden van het land. Er zouden huiszoekingen zijn gedaan bij personen die pro-Russische mediacampagnes in de Europese Unie wilden opzetten. De Poolse autoriteiten zouden zich baseren op informatie van hun Tsjechische collega’s.
Tips? [email protected]