‘Mijn bekering tot de islam maakt mij geen ander mens’

Pakken melk en dozen dadels liggen klaar op de tafels in de zaal van de moskee Nour al Houda in Arnhem. Het is vrijdagavond in de ramadan en de opgewekte stemmen stoppen abrupt als de azan (de oproep tot het avondgebed) klinkt en het tijd is om het vasten te verbreken. In navolging van de profeet Mohammed eten de mannen en vrouwen nu een dadel en drinken ze hun glazen melk of water op. Voordat ze hun maaltijd vervolgen, gaan ze eerst van tafel voor het avondgebed.

Deze iftar (de dagelijkse maaltijd na zonsondergang) is gewijd aan de bekeerlingen. Ramadan gaat ook over familiebanden en hoewel veel moslims de iftar genieten met hun familie, is dat voor bekeerlingen zonder islamitische naasten minder vanzelfsprekend. Hoe ervaren zij deze vastentijd?

Tijdens de ramadan bekeren meer mensen zich tot de islam, zegt Mohamed El Haddad, die namens de moskee bekeerlingen begeleidt. Waar hij in andere maanden één of twee mensen bijstaat, zit hij nu met zes bekeerlingen aan tafel. „Het is de heilige maand natuurlijk. In deze maand wordt veel gesproken over de islam en het geloof is zichtbaarder”, verklaart Cedric (27, hij geeft alleen zijn voornaam vanwege privacyredenen.

‘Shahadatain’

Het zijn twintigers en dertigers met een baard of stoppeltjes; in gebedsjurk of trui en pantalon. In het gezelschap valt een jong gezicht op. De veertienjarige jongen is voor het eerst in een moskee en gaat zich vandaag bekeren. Alvorens toe te kunnen treden tot de islam moet een kennismakingsgesprek met El Haddad worden gehouden. De islam kent geen ceremonie, zoals de doop. Als de jongen overtuigd is en er geen sprake is van dwang, spreekt hij de geloofsgetuigenis uit, de shahadatain.

Daarmee getuigt een bekeerling dat er geen godheid is behalve Allah en dat Mohammed zijn boodschapper is. De jongen glimlacht verlegen en zegt: „Ik voel me hier op mijn plek.” Hij zegt rust te vinden in de gebedskamers. En hij legt uit dat hij hier is gekomen na gesprekken met islamitische vrienden en familie en omdat hij een leven zonder geloof niet goed vindt. Dat wil hij veranderen. Wat niet goed is aan zijn leven, licht hij niet toe.

Het enige wat hij spannend vindt, is dat hij het nog aan zijn ouders moet vertellen, „en natuurlijk de verandering zelf”. Maar hij maakt zich niet al te veel zorgen, ondanks dat dit een grote stap is: „Mijn moeder heeft mijn keuzes altijd geaccepteerd.”

Een man loopt met een karretje met eten langs de tafels. Er is Marokkaanse harira (soep), Surinaamse broodjes, eieren, kip, rijst en bladerdeeg gevuld met gehakt. Gedurende de maand ramadan kan iedereen hier het vasten verbreken, dankzij de gelddonaties van weldoeners uit de geloofsgemeenschap, vertelt El Haddad. Drie dagen in de week koken de mannen, vier dagen de vrouwen.

Broederschap of zusterschap

De 23-jarige Sam Zwiep, die zich negen maanden geleden heeft bekeerd, begon rond zijn achttiende interesse te krijgen in de islam. Hij vastte een dagje mee, als een soort uitdaging. Hij legt uit dat de media niet altijd een rooskleurig beeld van de islam schetsen. Juist dat maakte hem nieuwsgierig. Hij vroeg zich af: wat is de islam nu echt? Steeds vaker bezocht hij de moskee om het geloof te kunnen ervaren, in plaats van er alleen maar over te lezen. Zwiep: „Dan kom je op een plek waar het heel gezellig is, net als vanavond. Het is een religie van vredigheid en dat proef je als je naar de moskee gaat en met de mensen praat.” Hij legt uit dat je die broederschap of zusterschap ook kunt ervaren bij een hockeyclub, of bij een voetbalclub, „maar je gaat natuurlijk naar de moskee voor het totaalpakket”.

Net als Zwiep maakte Mairon (24, hij geeft alleen zijn voornaam vanwege privacyredenen) kennis met de islam door te beginnen met vasten. Als hij vragen over het geloof had, namen zijn islamitische vrienden hem mee naar de moskee, zodat hij ze kon stellen aan mensen met kennis over de islam, wat uiteindelijk erin resulteerde dat hij zich vier jaar geleden bekeerde. Hij ontdekte dat het vasten een vorm is van spirituele discipline waarbij je bezinning, zelfbeheersing en geduld ervaart door je te onderwerpen aan de bescherming van God, vertelt hij. Mairon: „Je gaat in de schoenen staan van mensen die het niet breed hebben of niets te eten of drinken hebben.” Tijdens de ramadan staan mededogen en barmhartigheid centraal.

Sam Zwiep (23) vastte een dagje mee, vond de moskee gezellig en bekeerde zich tot de islam

Mairon oogt kalm en nuchter, zelfs als hij de vooroordelen overweegt waarmee hij te maken krijgt sinds hij moslim is geworden. „Ik heb zeker een aantal vrienden verloren. Die dachten: waar ben jij mee bezig?” Hij kreeg allerlei vragen, bijvoorbeeld of hij nu ineens Turks kon spreken. Je moet het er maar mee doen, vond Mairon. „Die vriendschappen helpen je niet, dus je laat ze op een gegeven moment gewoon vallen.”

Heeft hij weleens getwijfeld aan het besluit moslim te worden? „Nee, nee”, zegt hij meteen. „Dit is iets wat je zo sterk in je hebt, niemand zal je aan het twijfelen brengen.”

Mairon wijst naar Stephan Braad (37). Toen hij het nieuws over zijn bekering tot de islam aan vrienden mededeelde, dacht hij ook: deal with it. „Het is aan de persoon zelf om die keuze te accepteren of niet. Ik word er geen ander mens van”, zegt Braad. „De manier waarop de maatschappij hierover denkt, staat los van jouw keuze. Als de maatschappij gaat bepalen hoe jij je leven moet leiden, wordt het een heel saaie boel.”