Atos heeft vorig jaar een nettoverlies van 3,44 miljard euro geleden, zo blijkt uit jaarcijfers die het ict-concern dinsdagochtend presenteerde. Dat verlies is ruim drie keer groter dan in 2022. Het verlies wordt vooral toegeschreven aan een afboeking van 2,55 miljard euro op de waarde van bedrijfsonderdelen. De omzet bleef met ruim 10,6 miljard euro ongeveer gelijk ten opzichte van een jaar eerder.
Niet eerder noteerde de Franse ict-dienstverlener zo’n groot nettoverlies. Atos is met banken en andere geldschieters in gesprek over een herfinanciering, zo maakte het bekend. Het hoopt uiterlijk in juli afspraken te kunnen maken met de huidige schuldeisers. Het bedrijf kampt met een totale schuld van 4,65 miljard euro, waarvan 3,65 miljard euro voor eind 2025 afgelost moet worden. Als het aantrekken van nieuw kapitaal of het verkopen van onderdelen niet lukt, loopt het voortbestaan van Atos gevaar.
NRC onthulde dinsdag dat verschillende Nederlandse overheidsdiensten zich zorgen maken over de dienstverlening door Atos. Onder andere het ministerie van Defensie, de Sociale Verzekeringsbank en het Centrum Indicatiestelling Zorg hebben maatregelen genomen om te voorkomen dat ze in de problemen komen, mocht Atos als ict-leverancier wegvallen.
Voorlopig zegt Atos voldoende middelen te hebben om de bedrijfsvoering voort te zetten. „De gesprekken met crediteuren en banken hebben niets te maken met het bedrijf zelf, noch met onze klanten of toeleveranciers”, zegt topman Paul Saleh in een toelichting.
Verkooppogingen
De laatste tijd probeerde Atos aan geld te komen door bedrijfsonderdelen te verkopen aan de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky en vliegtuigbouwer Airbus. Beide pogingen ketsten af.
„We wegen nu alternatieve opties af die in het belang zijn van onze klanten, medewerkers, schuldeisers en aandeelhouders”, zegt Saleh. Daarbij houdt het bedrijf volgens hem nadrukkelijk rekening met de „behoeften van de Franse staat”.
Het techbedrijf is van groot strategisch belang voor de Franse overheid. Zo gebruikt het leger een Atos-supercomputer waarmee kernproeven worden gesimuleerd en levert Atos beheersystemen voor kerncentrales. Ook is Atos verantwoordelijk voor de digitale veiligheid rond de Olympische Spelen in Parijs, die komende zomer gehouden worden. De huidige financiële problemen brengen de organisatie van de Spelen niet in gevaar, belooft de topman.
De Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, kondigde afgelopen week een „nationale oplossing” aan voor Atos, waarbij „alle Franse belangen gegarandeerd worden”. Wat dat voor de buitenlandse onderdelen van het concern betekent, is niet duidelijk.
Beleggers reageerden negatief op de resultaten die Atos publiceerde. Na bekendmaking van de jaarcijfers daalde de beurskoers dinsdag met bijna 8 procent. De waardering van Atos is inmiddels 77 procent lager dan aan het begin van dit jaar, en 98 procent lager dan op het hoogtepunt in februari 2020. De presentatie van de jaarcijfers werd eerder tot twee keer toe uitgesteld.