Zorgen over sanctieregime tegen Noord-Korea, terwijl Rusland olie levert

Rusland levert rechtstreeks olie aan Noord-Korea, een schending van de VN-sancties die in 2017 met instemming van Moskou zijn ingesteld vanwege een reeks Noord-Koreaanse kernproeven. Dat blijkt uit satellietbeelden van de Britse defensiedenktank RUSI waar de Financial Times dinsdag over bericht.

Op de foto’s, gemaakt tussen 7 en 22 maart, zijn vijf olietankers te zien die de haven van Vostotsjny aandoen, in het Russische Verre Oosten. De schepen varen onder Noord-Koreaanse vlag, en hadden hun transponders uitgeschakeld – de verplichte apparatuur waarmee grote zeeschepen hun positie uitzenden. Vostotsjny beschikt over een grote olieterminal, en is het eindpunt van een bijna vijfduizend kilometer lange pijpleiding die verschillende olievelden in Oost- en West-Siberië met de kust verbindt.

Zeker vier van de betrokken schepen staan op sanctielijsten van de VN, en zouden daarom geen toegang moeten hebben tot Russische havens. Niettemin legden de tankers in Vostotsjny aan bij een pier van een Russisch oliebedrijf. Zeker twee van de vijf schepen voeren daarna naar de Noord-Koreaanse havenstad Chongjin, een tocht van hemelsbreed zo’n driehonderd kilometer.

Volgens een in 2017 unaniem aangenomen VN-resolutie mag Noord-Korea jaarlijks maximaal een half miljoen vaten ruwe olie importeren. Onderzoekers van RUSI schatten dat de op de satellietbeelden vastgelegde levering alleen al goed zou zijn voor een kwart van dat quotum.

Munitie

De leveringen komen niet als een verrassing. Noord-Korea en Rusland hebben de banden aangehaald nu beide landen internationaal geïsoleerd zijn geraakt – Noord-Korea vanwege zijn wapenprogramma en Rusland na de invasie in Oekraïne. Noord-Korea levert sinds zeker enkele maanden op grote schaal munitie aan Rusland, dat zijn oorlog in Oekraïne daarmee een nieuwe impuls heeft gegeven.


Lees ook
Bloemenhulde bezegelt Russische band met Noord-Korea, dat ‘op grote schaal munitie levert’

De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov legde in Pyongyang bloemen bij standbeelden van Kim Il-sung en Kim Jong-il, de twee eerste leiders van Noord-Korea. De twee landen groeien naar elkaar toe door de oorlog in Oekraïne.

Op visite in Noord-Korea – één van een reeks hoge bezoeken over en weer – zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in oktober vorig jaar al dat hij in Pyongyang onder meer gesproken had over „de levering van energie en andere goederen die onze vrienden in Noord-Korea nodig hebben”.

Sancties onder druk

De vrees bestaat dat het internationale sanctieregime tegen Noord-Korea door de toenadering tussen beide landen uiteen zal vallen. Niet alleen wijzen de satellietbeelden er dus op dat Rusland die inderdaad lijkt te schenden, bovendien dreigt Rusland in de VN-Veiligheidsraad de verlenging te torpederen van het panel dat toezicht houdt op de uitvoering van VN-sancties tegen Pyongyang. Een stemming daarover werd vrijdag om die reden uitgesteld, meldde de in Noord-Korea gespecialiseerde nieuwssite NK News afgelopen weekeinde.

De Russische topdiplomaat Oleg Boermistrov zei in de marge van Lavrovs bezoek aan Noord-Korea in oktober al dat Moskou niet met nieuwe maatregelen tegen het land zou instemmen.