Ontvoerde Nigeriaanse kinderen na 2 weken weer bevrijd, 137 gijzelaars weer veilig

137 Nigeriaanse studenten en personeelsleden die eerder deze maand door gewapende mannen waren ontvoerd uit een school in de noordelijke provincie Kaduna, zijn weer veilig. Dat heeft de gouverneur van de deelstaat Kaduna zondag bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. Het is vooralsnog niet duidelijk wie achter de ontvoering zit.

De gouverneur gaf geen details over de omstandigheden van de vrijlating. Later op de zondag meldde militaire woordvoerder dat 137 gijzelaars in de vroege uren van zondag werden bevrijd. De gijzelaars zouden zijn gered in een bos in de naburige staat Zamfara en door het Nigeriaanse leger naar de hoofdstad van Kaduna zijn geëscorteerd. Daar zouden ze medische tests hebben ondergaan voordat ze herenigd werden met hun families. Het zou gaan om 76 meisjes of vrouwen en 61 mannen of jongens, waarvan de meeste kinderen tussen acht en vijftien jaar.

Het is niet helemaal duidelijk of nu alle gevangengenomen mensen weer vrij zijn. Aanvankelijk werd gesproken van bijna driehonderd kinderen en leraren die op 7 maart werden ontvoerd. Maar volgens persbureau AFP worden de cijfers van het aantal ontvoerde slachtoffers in Nigeria vaak achteraf bijgesteld. Veel slachtoffers die de ontvoerders net op tijd kunnen ontvluchten voordat ze gevangen worden genomen, vinden in de tussentijd alweer hun weg naar huis.

Aantal slachtoffers bijgesteld

De bevrijding komt dagen vóór de deadline die de gijzelnemers hadden vastgelegd voor het betalen van van 690.000 dollar (omgerekend zo’n 635.000 dollar) losgeld in ruil voor hun vrijlating. Nigeriaanse autoriteiten hebben steeds volgehouden in geen geval tegemoet te komen aan zulke eisen, omdat het betalen van losgeld sinds 2022 bij wet verboden is.

Het is de eerste ontvoering van die omvang in Nigeria sinds 2021, meer dan 150 studenten van een middelbare school in dezelfde provincie werden ontvoerd. Tien jaar geleden nam de jihadistische groepering Boko Haram ook al 276 leerlingen gevangen uit een meisjesschool in Chibok in het noordoosten van de staat Borno. Van sommigen onder hen ontbreekt nog steeds elk spoor. Andere criminele bendes hebben de methode van Boko Haram overgenomen in de hoop losgeld te kunnen vragen. Ze richten zich daarbij op gebieden waar snel grote aantallen mensen kunnen worden gevangengenomen, zoals scholen, dorpen en snelwegen, Volgens het Nigeriaanse risicoadviesbureau SBM Intelligence werden sinds het aantreden van president Bola Ahmed Tinubu in mei 2023 zeker 4.777 mensen ontvoerd.