Jetten grijpt in om kosten warmtenetten te drukken

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) komt met een maatregel om de kosten voor alle aansluitingen op warmtenetten te verlagen. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van de NOS.

Vorige week bleek dat Amsterdamse woningcorporaties voorlopig weigeren woningen aan te sluiten op stadswarmte omdat deze te duur werden voor bewoners. Zo verhoogde energieleverancier Vattenfal de tarieven dit jaar flink (30 procent, naar eigen zeggen door hoge kosten wegens de energiecrisis), waardoor bewoners die de 800 euro per jaar niet konden betalen in financiële problemen kwamen. De Amsterdamse woningcorporaties besloten gezamenlijk om voorlopig weer cv-ketels te plaatsen.

Jetten hoopt de steeds hogere prijsstijgingen, die energieleveranciers invoeren, te drukken. Hij wil dat doen door bij vaste contracten geen gasbelasting te vragen en bij variabele contracten de onderhoudskosten iets minder hoog te maken. Deze maatregelen wil Jetten toevoegen aan een wetswijziging die al in de Tweede Kamer ligt. Daarmee komt hij tegemoet aan oproepen om in te grijpen en stadswarmte betaalbaar te maken.


Lees ook
Bewoners Amsterdam lopen niet warm voor warmtenet. De woningcorporatie: ‘We hebben geen verhaal dat eerlijk en helder is’

Bewoners van de flat Klarenburg in Amsterdam zijn kritisch over hun aansluiting op het warmtenet.

Zo vroeg de Tweede Kamer Jetten in januari om te onderzoeken hoe de vaste kosten voor stadswarmte zo laag mogelijk konden worden en om een „draagbaar” maximumtarief voor huishoudens te vinden.

‘Geen goed verhaal naar huurders’

Vereniging van woningcorporaties Aedes schreef vorige week aan de Tweede Kamer dat warmtenetten duurder uitvallen dan gascontracten. Volgens de koepelorganisatie is het niet de bedoeling dat „de mensen met de laagste inkomens de kosten van de transitie gaan betalen”.

Door de hoge prijs van warmtenetten, hebben woningcorporaties „geen goed verhaal richting hun huurders” als zij huizen op deze manier van het gas willen halen. „Dit remt de ontwikkeling van warmtenetten”, schrijft Aedes in zijn brief aan de Kamer.

Daarmee kan ook de afspraak tussen woningcorporaties en het Rijk om uiterlijk in 2030 450.000 woningen aardgasvrij te maken onder druk komen te staan. „We zien steeds meer te hoge prijsstijgingen bij stadswarmte”, laat de minister via zijn woordvoerder weten. „Dat willen we drukken. De energiebedrijven ervaren dit misschien als een last, maar het is niet realistisch elke keer met prijsverhogingen te komen.” Als de Tweede Kamer, die dit volgende week bespreekt, instemt, gaan de wijzigingen per 1 januari 2025 in. Voor dit jaar liggen de tarieven al vast.