Meer dan een miljoen Oekraïners in verschillende grote steden zijn vrijdag afgesneden van het stroomnet als gevolg van een massale Russische aanval op het energienetwerk met kruisraketten en drones. Er vielen zeker vijf doden, maar de verwachting is dat dat aantal nog verder oploopt.
De Russen voerden vrijdag in alle vroegte de grootste luchtaanval uit op de Oekraïense infrastructuur sinds de grootscheepse Russische invasie in februari 2022. Volgens de Oekraïense luchtmacht werden 92 van de 151 Russische raketten en drones in de lucht onschadelijk gemaakt. De schade was enorm.
Bij de aanvallen werd onder meer de de DniproHES-dam van de Dnipro-waterkrachtcentrale in de regio Zaporizja acht keer geraakt, de grootste dam van Oekraïne. Ook een trolleybus met passagiers die over de dam reed werd geraakt en brandde volledig uit. Hoeveel slachtoffers daarbij vielen, was vrijdag aan het begin van de middag nog niet bekend. Hoewel er na de aanval een felle brand woedde bij de dam, bestond er volgens waterkrachtbedrijf Ukrhidroenergo geen risico dat het bouwwerk zou bezwijken.
De Russische aanvallen komen op een moment dat via anonieme bronnen in de Financial Times bekend werd dat de Amerikaanse regering wil dat Oekraïne stopt met het aanvallen van olieraffinaderijen in Rusland. Met langeafstandsdrones viel Kyiv viel eerder deze maand een groot aantal Russische raffinaderijen en oliedepots aan, om de Russische oorlogseconomie te treffen. Volgens Washington bestaat daardoor ook het risico van stijgende olieprijzen, precies nu president Joe Biden begint aan de campagne voor zijn herverkiezing.
Munitieleveringen vertraagd
In Oekraïense media werd vrijdag met ongeloof gereageerd op de Amerikaanse tik op de vingers, zeker nu Kyiv al maanden wacht op nieuwe Amerikaanse leveringen van militair materieel en munitie. Die worden sinds eind vorig jaar geblokkeerd door enkele Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, tegen de wil van president Biden.
Lees ook
Met de Taurus-raket zou Oekra
In Oekraïne leeft al sinds de Russische invasie het sterke gevoel dat het met één hand op de rug moet vechten tegen Rusland, dat zich op zijn beurt aan geen enkele regel houdt en dagelijks burgerdoelen aanvalt. Kyiv vraagt al een jaar lang tevergeefs om langeafstandsraketten, zoals de Duitse Taurus-raket, waarmee het verder weg gelegen Russische doelen kan raken, zoals de Krimbrug. De westerse bondgenoten leveren wel raketten met een korter bereik, maar die mag Oekraïne uitdrukkelijk niet gebruiken op Russische bodem.
Oekraïense drones
De aanvallen op de olieraffinaderijen werden uitgevoerd met drones van Oekraïense makelij. Dat Oekraïne nu ook door Washington wordt berispt om aanvallen met eigen wapens op legitieme Russische oorlogsdoelwitten maakt het onbegrip in het belegerde land alleen maar groter. De Oekraïense minister voor Euro-Atlantische integratie, Olha Stefanisjyna, noemde de Russische olieraffinaderijen vrijdag een „legitiem doelwit”, zo meldde Reuters. „Wij begrijpen het verzoek van de Amerikaanse partners. Maar wij voeren oorlog met de capaciteiten, bronnen en mogelijkheden die wij tot onze beschikking hebben.”
De Amerikaanse vrees voor stijgende olieprijzen lijkt bovendien voorbarig. De olieprijs is de afgelopen weken wel iets gestegen, en mogelijk hadden de Oekraïense aanvallen daarop wel enig effect, maar olie-experts wijzen dat vooral toe aan de reactie van speculanten. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) is er wereldwijd op dit moment zelfs een overaanbod van olie, getuige de recente pogingen van de OPEC-landen het aanbod terug te dringen om de prijs omhoog te krijgen.
Daarnaast lijkt Oekraïne met zijn drone-aanvallen in Rusland zelfs rekening te houden met de internationale oliemarkt. In de installaties die recent zijn aangevallen worden voornamelijk olieproducten gemaakt voor eigen gebruik; grote raffinaderijen waar olieproducten voor de export worden geproduceerd, zouden volgens Bloomberg tot nu toe met rust zijn gelaten.
Beschermd door Patriots
Donderdag was Kyiv al bestookt met meer dan dertig raketten, voor het eerst in anderhalve maand, maar de hoofdstad is nog altijd redelijk beschermd tegen de Russische luchtaanvallen, vermoedelijk door de aanwezigheid van Patriot-luchtafweersystemen. Alle raketten werden daar uit de lucht gehaald.
Vrijdag was de schade Oekraïne veel groter. De stroom viel onder meer uit in Charkiv, na Kyiv de grootste stad van Oekraïne. Volgens een regeringsfunctionaris kwamen in de gelijknamige regio zeker zevenhonderdduizend mensen zonder elektriciteit te zitten. De burgemeester van Charkiv, Ihor Terechov, meldde vrijdagochtend problemen met de drinkwatervoorziening in de stad omdat pompstations geen stroom hadden.
Ook in de regio’s Odesa, Zaporizja, Dnipropetrovsk, Soemy, Poltava, Vynnitsia en Chmelnitsky zaten honderdduizenden burgers zonder stroom. Ziekenhuizen en andere hulpdiensten in de getroffen steden waren gedwongen over te schakelen op generatoren. In de regio’s Dnipropetrovsk en Donetsk zitten volgens het ministerie van Energie duizend mijnwerkers vast onder de grond. Het Oekraïense energienetwerk kreeg vrijdag noodhulp vanuit Polen, Roemenië en Slowakije, zo meldde Ukrenergo, het nationale energiebedrijf.
‘Russische terroristen’
President Volodymyr Zelensky reageerde via Telegram op de Russische aanvallen, die volgens hem werden uitgevoerd met zestig Iraanse Shaheed-drones en bijna negentig raketten. „De wereld ziet heel duidelijk wat de doelen van de Russische terroristen zijn: krachtcentrales, energienetwerken, de dam van een waterkrachtcentrale, gewone appartementengebouwen, zelfs een trolleybus. Rusland voert oorlog tegen de gewone levens van mensen.”
Zelensky refereerde ook aan het uitblijven van militaire steun, onder meer vanuit de Verenigde Staten. Daar blokkeren enkele Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden al maanden de levering van munitie en wapens aan Oekraïne. „Russische raketten kennen geen vertragingen, zoals de hulppakketten voor ons land”, schreef Zelensky, „Shaheeds kennen geen besluiteloosheid, zoals sommige politici. Het is belangrijk de kosten van vertragingen en uitgestelde beslissingen te begrijpen.”
Volgens hem heeft Oekraïne Patriot-systemen nodig om de andere grote steden te beschermen. „Luchtverdediging is nodig om mensen, infrastructuur, huizen en dammen te beschermen. De partners weten precies wat er nodig is”, aldus Zelensky. Mede door de haperende wapenleveringen uit het Westen zijn de Oekraïense voorraden de afgelopen maanden geslonken. Dat geldt niet alleen voor de artillerie-granaten aan het front, waar Rusland een enorm numeriek overwicht heeft, maar ook voor de luchtafweer. De munitietekorten zouden mede geleid hebben tot de Russische verovering van het stadje Avdiivka, in februari.
Met medewerking van Chris Hensen