Column | Vakantieformatie

Als regeren een vakantiebestemming was en de formatie het vervoer ernaartoe, werd tijdens het debat van woensdag het reisplan gepresenteerd voor de eerste fase van de rit. Geert zei: „We gaan met een auto van Hollandse makelij waar nooit een buitenlander aan heeft gezeten.” Dat werd een Daf uit 1974.

„Dus jullie gaan toch samen?” vroeg het ene na het andere Kamerlid. De meesten zagen geen verschil tussen een meerderheidskabinet en de Daf die nu een programkabinet werd genoemd. Putters, de autohandelaar die met het kansloze barrel aankwam, verzekerde de formatiekandidaten dat de Daf geen meerderheidskabinet is. Omtzigt lijkt de enige te zijn die dat gelooft. In de Kamer toonde hij vol overtuiging de accessoires die de Daf tot een programkabinet maakten.

Iedereen weet trouwens dat die hele vakantie een grote leugen is. Wilders heeft de routeplanner allang op nieuwe verkiezingen ingesteld. Het debat opende hij met een doodordinaire verkiezingsspeech, inclusief liefdesverklaring aan Nederland en aan de mensen die op hem hebben gestemd en dat vooral weer moeten doen. Het hele formeren is een groot toneelstuk – gaan er alsnog forse subsidies naar cultuur. Wilders weet dat hij bij nieuwe verkiezingen groter wordt. Dan hoeft hij niet met die drie kneuzen in een Daf, maar hooguit nog met twee. De VVD heeft dit allang door. Daarom is Yesilgöz achterin gaan zitten. In robotmodus serveert ze clichés over het landsbelang en stappen zetten, in gedachten is ze bezig met outfit die ze zal dragen als het doek valt.

Alleen Pieter en Caroline geloven dat ze echt op vakantie gaan. Caroline zit al op de bijrijdersplek, heupgordeltje om, armpje uit het raam, volk in de kofferbak. Pieter probeert de Kamer nog een keer uit te leggen waarom samen in een Daf geen meerderheidskabinet is. „Als je met z’n vieren in de auto zit, is het wel een trip maar geen reis.”

„Het is hetzelfde!”, herhaalden de Kamerleden.

Net als zijn formatiepartners zei Omtzigt: „Het volk heeft dit nu eenmaal gekozen.” Alsof het volk weet wat het doet. Het volk laat zich leiden door algoritmes, haat en wantrouwen, dat laat niet eens meer de eigen kinderen vaccineren tegen kinkhoest of mazelen. Het volk kiest een levensgevaarlijke bestemming omdat het daarover iets op TikTok zag. Los daarvan is de bestemming kiezen niet hetzelfde als het reisplan bepalen. Het volk koos misschien autocraten knuffelen in Hongarije, maar het zei niet dat iedereen samen in de auto moest. Had het volk dat geweten, dan had het misschien anders gestemd, zeker nu duidelijk wordt dat het halverwege te voet terug zal moeten naar de stembus. Hoeveel kilometer dat lopen wordt, is afhankelijk van waar Wilders uitstapt, de handrem ‘vergeet’ en de Daf vol goedgelovigen een zetje geeft, het ravijn in.

Carolina Trujillo is schrijfster.