Burgemeester Arnhem verbiedt Pegida-betoging vanwege geplande koranverbranding

De gemeente Arnhem heeft een demonstratie van de extreemrechtse beweging Pegida Nederland, gepland voor aanstaande zaterdag, verboden. Dat schrijft burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de Arnhemse raad. Aanleiding is het plan van Pegida-voorman Edwin Wagensveld om een koran te verbranden tijdens die demonstratie op het Jansplein in het centrum van de Gelderse stad.

Volgens Marcouch heeft de politie hem geadviseerd de betoging te verbieden, wat de burgermeester naleeft omdat het „gevaar van ernstige wanordelijkheden en een gesignaleerde terroristische dreiging in relatie tot de geplande betoging” groot zou zijn. Omdat de veiligheid van de betogers en de inwoners van Arnhem niet gegarandeerd zou kunnen worden, zet Marcouch een streep door de plannen van Pegida.

„Net als een grote meerderheid van uw raad, vind ik het verbranden van een religieus of levensbeschouwelijk boek een verwerpelijke en provocerende actie. Deze verwerp ik dan ook ten zeerste”, schrijft Marcouch verder. „Tegelijkertijd sta ik pal voor het demonstratierecht en betreur ik dan ook dat dit democratisch recht in dit geval onmogelijk wordt gemaakt.”


Lees ook
Op de maandag na de afgeblazen koranverbranding in Arnhem vechten verslagenheid en vastberadenheid om voorrang

Burgemeester Ahmed Marcouch in gesprek met tegendemonstranten van de koranverbranding door Pegida-voorman Edwin Wagensveld.

Volgens De Gelderlander heeft Wagensveld laten weten zich niet aan het verbod te zullen houden en toch te komen. „Dit statement hadden we verwacht als argument voor een verbod. Er zal later nog een uitgebreid statement komen, maar wij laten ons niet door moslimterreur of geweld tegenhouden”, zegt hij. Volgens Marcouch zal Wagensveld worden aangehouden als hij toch naar Arnhem komt.

Eerdere koranverbrandingen

Het is niet voor het eerst dat Wagensveld naar Arnhem komt om een koran in brand te steken. In januari probeere hij hetzelfde op het Jansplein, maar moest hij zijn poging staken, omdat hij aangevallen dreigde te worden door omstanders. Hij zei toen al terug te zullen komen. Anderhalve week geleden stak Wagensveld een koran in brand voor het parlementsgebouw in het Noorse Oslo, een actie die hij naar eigen zeggen probleemloos kon uitvoeren door bescherming van de politie.

Ook in andere Scandinavische landen, zoals Denemarken en Zweden, vonden vorig jaar regelmatig koranverbrandingen plaats door extreemrechtse activisten. De acties zorgden voor rellen onder jongeren met een migratieachtergrond en diplomatieke spanningen met islamitische landen. Daarnaast werd de Zweedse ambassade in Irak uit protest bestormd. In december stemde het Deens parlement in met een wet waarmee koranverbrandingen verboden werden.