Eén raket met meerdere kernkoppen, die ook nog verschillende kanten op kunnen. Het Indiase leger beschikt sinds deze week over zo’n systeem, uit eigen koker bovendien. Premier Narendra Modi kondigde maandag „vol trots” aan dat op een klein eiland in de Golf van Bengalen een succesvolle test had plaatsgevonden met een Agni-5 raket met deze MIRV-technologie (Multiple Independently Targetable Reentry Vehicle, letterlijk een draagraket met meervoudige, onafhankelijk richtbare koppen).
De Agni-5 komt uit een programma voor ballistische raketten van het Indiase leger, dat sinds de jaren negentig bestaat. De Agni-wapensystemen zijn volledig in India ontworpen en ontwikkeld, zo werd benadrukt in de publiciteit over de test. Niet alleen omdat Modi meerdere beleidsplannen optuigde om de Indiase economie en defensie te bevorderen. Het komt ook hem goed uit dat er over paar weken verkiezingen zijn, waarbij Modi een derde termijn als premier hoopt binnen te halen.
Al sinds het begin van het Indiase kernwapenprogramma, en een succesvolle atoomtest in 1974, wordt de ontwikkeling van het kernwapenarsenaal ook gezien als bewijs van het technologische vernuft dat India in huis zou hebben. Modi en zijn defensieminister verwezen maandag naar het selecte gezelschap waar India dankzij de geslaagde test nu bij hoort: onder de landen in de wereld die het atoomwapen hebben, heeft een nog kleinere groep de MIRV-technologie.
Ook aartsrivaal en buurland Pakistan zou daarover beschikken. Islamabad claimde in 2017 een succesvolle MIRV-test te hebben uitgevoerd, maar dat wordt niet door alle kernwapenmogendheden even serieus genomen. Pakistaanse analisten omschreven de Indiase aankondiging minnetjes als een ‘hype’. De Verenigde Staten namen in de jaren zeventig al de eerste MIRV’s in gebruik.
Grotere zorg
„Pakistan is op dit moment een klein probleem voor India”, aldus Siddhant Hira, onderzoeker van het in New Delhi gevestigde Centre for Research on Strategic and Security Issues. „We hebben ongeveer hetzelfde aantal kernkoppen. Inmiddels heeft India een grotere zorg: China.”
De nieuwe Indiase aanwinst heeft een bereik van zo’n vijfduizend kilometer. Een snelle rekensom na de aankondiging op maandag leerde: China én delen van zijn wateren liggen binnen bereik van het meerkoppige raketsysteem. „Het lijdt geen twijfel dat China het land is waartegen India nu deze afschrikking wil inzetten”, stelt Hira. „Tegelijkertijd wordt het voor China met een factor tien moeilijker om zich te verdedigen tegen een MIRV-lancering.”
Lees ook
De enorme omvang van het Indiase leger is eerder een nadeel dan een voordeel. AI moet de handelingssnelheid vergroten
Het is al lastig om verdedigingssystemen in te richten tegen ballistische raketten. Als een MIRV wordt ingezet, is dat nog lastiger. Meerdere doelwitten op honderden kilometers van elkaar moeten worden beschermd tegen één vijandelijke lancering. De MIRV-systemen vormen omgekeerd ook een geliefd doelwit om uit te schakelen. Dat kan de eigenaar verleiden tot snelle inzet, voordat ze worden verwoest. Vanwege deze mogelijke escalatie zien analisten van organisaties als het Center for Arms Control and Non-Proliferation, dat onder meer de Amerikaanse politiek informeert over kernwapens en proliferatie daarvan in de wereld, de MIRV’s als ‘destabiliserende wapens’.
Ongeruste onderzoekers
De Indiase Agni-5 raketten met meervoudige lading zijn nog niet in staat van paraatheid, concludeerden analisten van meerdere instellingen. Mogelijk moeten nog meerdere testen volgen voordat het leger het systeem echt klaar kan zetten. In de officiële verklaring wordt ook niet duidelijk gemaakt hoeveel kernkoppen op het systeem zouden kunnen worden geladen. Toch zien de analisten van onder meer de Federation of American Scientists in de Indiase test, en de brede bekendmaking ervan, een waarschuwing dat een nieuwe wapenwedloop zou kunnen ontstaan. De kernwapenlanden in Azië en Zuid-Azië houden elkaar in ieder geval scherp in de gaten. Om de MIRV-systemen te laden, zullen de landen waarschijnlijk meer kernkoppen gaan produceren. „Dat kan oplopen tot honderden nieuwe kernkoppen in een paar jaar tijd”, aldus de ongeruste onderzoekers. Volgens het Center for Arms Control is China daar al mee begonnen.
De boodschap van de geslaagde test is in ieder geval wel aangekomen in Beijing, denkt Hira. China en India staan op gespannen voet, terwijl ze allebei meer politieke, economische en militaire invloed proberen te vergaren. De Indiërs maken zich al geruime tijd druk om de Chinese vloot, die ‘onderzoeksvaarten’ uitvoert in de Indische Oceaan – volgens New Delhi een provocatie.