Uitbraak mazelen vastgesteld in Eindhoven en omstreken

In Eindhoven en omgeving is sprake van een mazelenuitbraak. Dat meldt de GGD Brabant-Zuidoost donderdag. Volgens de gezondheidsautoriteit gaat het om veertien ongevaccineerde kinderen rond de vijf jaar en een ongevaccineerde volwassene. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is een bron- en contactonderzoek gestart.

Het aantal mazelengevallen in Nederland stijgt: door de uitbraak in Brabant is er sprake van het hoogste aantal besmettingen sinds 2019, het jaar vóór de coronapandemie. Volgens de GGD neemt het risico op verspreiding toe door de dalende vaccinatiegraad in Nederland.

Kinderen kunnen in Nederland via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd worden tegen mazelen. De eerste prik krijgen kinderen vanaf veertien maanden, de tweede prik als ze negen jaar zijn. Wie gevaccineerd is, is goed beschermd tegen mazelen, benadrukt de GGD, die erop wijst dat Nederland een vaccinatiegraad van boven de 95 procent moet hebben om als maatschappij goed beschermd te zijn. Momenteel ligt deze graad echter op 89 procent, en in sommige regio’s stukken lager.

Ook elders in Europa zijn de afgelopen tijd uitbraken van mazelen geregistreerd. In zeker veertig landen werden uitbraken gemeld. Onder meer Oostenrijk, Liechtenstein en Roemenië hadden duizenden gevallen.

Volgens de GGD kunnen onder meer ongevaccineerde jonge kinderen en ongevaccineerde zwangere vrouwen ernstig ziek worden bij een besmetting. Het virus wordt overgedragen bij het hoesten of niezen. Symptomen zijn koorts, luchtwegproblemen, ontstoken ogen, en in een later stadium mogelijk vlekjes op de huid.


Lees ook
Gemeente Den Haag uit zorgen over lage vaccinatiegraad onder schoolkinderen

Met name de vaccins tegen de bof, mazelen en rode hond worden steeds minder toegediend onder Haagse schoolkinderen.