Gerard Timmer stapt per direct op als algemeen directeur van de NOS. Dat heeft de omroep donderdag bekendgemaakt. Zijn besluit volgt op de publicatie van een Volkskrant-artikel, waaruit blijkt dat Timmer in zijn tijd als BNNVARA-directeur wel degelijk signalen had ontvangen over misstanden binnen die omroep, onder meer bij De Wereld Draait Door.
In het artikel staat dat Timmer, die van 2014 tot en met 2018 de leiding had bij BNNVARA, op de hoogte was van het wangedrag bij Zembla en De Wereld Draait Door. Meerdere leidinggevenden van BNNVARA zeggen met Timmer te hebben gesproken over het grensoverschrijdende gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Bij DWDD vielen in de loop der jaren tientallen werknemers ziek uit, onder meer met burn-outs, doordat er van hogerhand niet werd ingegrepen.
Timmer, die juist een cultuurverandering bij de NOS aan het leiden was, ontkende de meldingen van ‘excessen’ bij De Wereld Draait Door te hebben genegeerd. Toch stapt hij op, omdat het artikel „inbreuk maakt op de geloofwaardigheid die nodig is om leiding te geven aan de noodzakelijke veranderingen waar de publieke omroep en de NOS voor staan”. Ook zegt hij dat de verhalen van ongewenst gedrag van oud-collega’s hem „hard geraakt” hebben.
Twijfels over Timmer
Timmer volgde in 2018 Jan de Jong op bij de NOS. Voor zijn tijd bij BNNVARA – hij is een van de oprichters van BNN – was hij directeur tv bij de NPO. De NOS viel negatief op in het begin dit jaar gepubliceerde rapport-Van Rijn. Medewerkers van NOS Sport en NOS Nieuws die met de commissie praatten, meldden dat daar bovengemiddeld sprake is van pesten, intimidatie, seksueel grensoverschrijdend gedrag en discriminatie. Meerdere NOS-medewerkers lieten aan de Volkskrant weten zich af te vragen of met Timmer de gewenste veranderingen zouden komen.
De raad van toezicht van de NOS laat in een reactie weten begrip te hebben voor het besluit van Timmer. Ook betreurt de raad dat „een breed gewaardeerde directeur” vertrekt, mede omdat Timmer „de voortrekker van de inspanningen” was om van de NOS „een inclusieve organisatie te maken en de omgangsvormen te verbeteren”. De raad zegt ook vertrouwen te hebben in het plan van aanpak voor de cultuuromslag die er binnen de omroep moet komen.
Lees ook
Onderzoek NPO legt pijnlijk bloot hoe falend leiderschap omroepmedewerkers in psychische nood stort