De geringde wormsalamander is een amfibie die haar jongen voedt met melk. Uit haar cloaca

Het is een opvallende mix. Biologen wisten al dat de vrouwelijke geringde wormsalamander (Siphonops annulatus) haar jongen voedt via de huid, maar recent onderzoek wijst nu op nóg een manier van voeding: melk uit cloaca’s van de moeder. Cloaca’s zijn openingen in het lichaam die poep, plas, zaad en eieren afscheiden. Dat naast zoogdieren ook de geringde wormsalamander haar jongen voedt met melk, werpt nieuw licht op de evolutie van deze soort, meldt een internationaal team deze week in Science.

Bij de meeste gewervelde dieren, zoals vogels, reptielen, amfibieën en vissen, zijn jongen afhankelijk van voedsel uit de omgeving. Zoogdieren doen het anders: ze geven melkvoeding. Sinds enkele jaren groeit het bewijs dat ook sommige niet-zoogdieren – zoals bepaalde spinnen, kakkerlakken, vissen en vogels – melkachtige voedingsstoffen kunnen produceren.

Het recente onderzoek voegt een nieuw niet-zoogdier toe aan de lijst: de geringde wormsalamander. Tot voor kort werd gedacht dat deze amfibieën hun jongen alleen via de huid voeden; gedurende het grootbrengen ontwikkelt de moeder een vette buitenlaag op haar huid die dient als eten voor hun jongen. Maar nu blijkt dat de moeder ook melkachtige substanties geeft vanuit de cloaca op het achterste deel van haar lichaam, een gedrag dat onbekend was bij amfibieën.

onderzoekerCarlos Jared Ze zijn een van de minst begrepen gewervelde dieren

Geringde wormsalamanders komen voor in de tropen, voornamelijk in het noorden van Zuid-Amerika. Ze lijken sterk op regenwormen, met een langgerekt lichaam zonder poten. „Ze zijn een van de minst begrepen gewervelde dieren”, zegt de co-auteur Carlos Jared, een Braziliaanse natuuronderzoeker. Dit komt doordat ze een groot deel van hun leven ondergronds doorbrengen en dus moeilijk te bestuderen zijn.

Toch slaagde het onderzoeksteam erin om 16 vrouwelijke salamanders en hun jongen te verzamelen onder de bosgrond van cacaoplantages in het noordoosten van Brazilië. Vervolgens brachten ze de moeders, elk met 4 tot 13 jongen, over naar het laboratorium ter observatie. Daar ontdekten ze iets opmerkelijks: tijdens de periode dat de jongen bij hun moeder lagen hadden ze constant gevulde magen. Ze werden gevoed door vloeistof afkomstig uit cloaca’s, vermoedde het onderzoeksteam.

Om hun hypothese te testen, maakten de wetenschappers 242 uur lang video-opnames. De moeders lagen meestal in een opgerolde houding met de jongen op hun rug: vooral rond het uiteinde van het lichaam en de cloaca’s. De jonge wormsalamanders raakten de cloaca’s aan en knabbelden eraan, waarbij ze hoge, piepende geluiden produceerden. Deze geluiden leken de moeder aan te moedigen hun achterste op te tillen, waardoor de cloaca werd blootgesteld en de transparante vloeistof vrijkwam, die de auteurs beschrijven als ‘melk’.

Een video-opname van de onderzoekers, waarop te zien is hoe het voeden verloopt.
Beeld Mailho-Fontana et al.

Het team bevestigde dat de jongen meerdere keren per dag melkvoeding kregen, waarop ze na elke melksessie minder actief werden en „met hun buik naar boven lagen, wat schijnbare verzadiging laat zien”, aldus de onderzoekers.

De melk van de salamanders bleek rijk te zijn aan vetten en koolhydraten, net als zoogdiermelk. Deze melkvoeding, in combinatie met de eiwitrijke voeding van de huid, is essentieel voor de snelle groei van de jongen. Het verschil tussen de twee vormen van voeding zit in de frequentie en manier van aanbod. De moeders voedden de jongen dagelijks met melk, terwijl de huidvoeding onregelmatig was.

Gecoördineerd gedrag

Ook vereiste melkvoeding gecoördineerd gedrag tussen moeder en jongen, waarbij ‘bedelgedrag’ een rol speelt: zowel het aanraken van de cloaca’s als de piepende geluiden van de jongen stimuleerden de moeder om melk vrij te geven. Voor huidvoeding is dit bedelgedrag niet nodig.

Naast de geringde wormsalamander zijn er nog honderden andere soorten in dezelfde familie, waarvan sommige geen eieren leggen maar levende jongen baren en ook melk geven. De vreemde combinatie van eieren leggen én melkproductie is mogelijk een tussenfase om van de ene geboortemethode naar de andere te gaan, suggereert het onderzoeksteam.

„Maar misschien zijn de moeders gewoon heel zorgzaam voor hun jongen en gebruiken ze verschillende voedingsmethoden”, stelt Marvalee Wake voor, een Amerikaanse zoöloog en professor aan de Universiteit van Berkeley, die niet zelf betrokken is bij dit onderzoek. „De ontdekking is slechts een beginpunt: het is nog steeds niet duidelijk of andere soorten dit doen, en hoe, waarom, wanneer of waar deze melkvoeding evolutionair vandaan komt.”