Eerherstel voor bijna duizend ten onrechte veroordeelde Britse postkantoorbeheerders

Het Britse kabinet gaat woensdag een wetsvoorstel indienen waarmee de veroordeling van honderden Britse postkantoorbeheerders teruggedraaid moet worden. Ook zullen ze compensatie krijgen. Het kabinet hoopt dat het parlement de wet voor juli zal aannemen.

In wat in het Verenigd Koninkrijk bekendstaat als the Post Office-scandal werden tussen 1999 en 2015 in totaal 983 postkantoorbeheerders veroordeeld voor diefstal en fraude nadat hun bedrijven kastekorten hadden. In werkelijkheid lag het probleem bij het IT-systeem Horizon dat zij gebruikten, en bij Post Office-bestuurders die dat systeem verdedigden.


Lees ook
Er bleek een dramaserie nodig om de Britse ‘posties’ vrij te pleiten

Een postkantoor in Londen, eerder deze maand.

De Britse overheid biedt de postkantoorbeheerders die ten onrechte zijn veroordeeld 600.000 pond (702.453 euro) aan. Ze kunnen er ook voor kiezen om niet te schikken voor dat bedrag en verder te procederen. De postkantoorbeheerders die niet werden veroordeeld maar die de vermeende kastekorten uit eigen zak moesten betalen, kunnen aanspraak maken op 75.000 pond (87.819 euro). „We zijn het aan de slachtoffers van dit schandaal, wiens levens en levensonderhoud harteloos uiteen zijn gescheurd, verplicht om de gerechtigheid te brengen waar ze zo lang en hard voor hebben gevochten”, zei de Britse premier Rishi Sunak woensdag.

Met dat besluit kunnen de voormalig postkantoorbeheerders dan eindelijk beginnen met het opnieuw opbouwen van hun levens. Velen van hen gingen failliet en werden verguisd door hun gemeenschap. Een kwart van hen had zelfs een celstraf gekregen.

Dit eerherstel liet lang op zich wachten. De overheid kwam eigenlijk pas echt in actie toen de dramaserie Mr Bates vs The Post Office begin dit jaar tot grote publieke verontwaardiging leidde in het VK. Hoewel de eerste fouten in het IT-systeem al 25 jaar geleden bekend werden, en een rechtszaak in 2019 uitwees dat de postkantoorbeheerders geen blaam trof, waren begin 2023 nog geen honderd beheerders vrijgesproken.