‘Finfluencers geven jongeren met rooskleurige adviezen het idee dat ze snel rijk kunnen worden’

„Binnen tien minuten was het gebeurd.” Twee jaar geleden begon Max Spakman (23) uit Delft op advies van een vriend te investeren in bitcoin. Van influencers op Instagram leerde hij dat je door te speculeren op de koers veel geld kunt verdienen. Dat viel tegen. Hij gokte dat de koers omhoogging, hij ging omlaag. Kosten: 1.500 euro.

‘Finfluencers’ zijn populair blijkt uit Hoe ben jij je geld de baas? – een maandag verschenen onderzoek naar het financieel gedrag van jongeren tussen de zestien en negentien jaar. Bijna alle ondervraagde jongeren (98 procent) hebben weleens een post gezien van een influencer over geld, 77 procent zegt dat ze die regelmatig tegenkomen.

Week van het Geld

En dat heeft effect: twee derde van de jongeren die finfluencers volgen, geeft aan dat die hun financiële keuzes weleens beïnvloeden. Bijna een derde gelooft, mede door sociale media, dat de kans op snel rijk worden groot is. Een eigen bedrijf bezitten biedt volgens 49 procent van de jongeren de grootste kans daarop, gevolgd door beleggen (aldus 37 procent) en handelen in crypto (30 procent).

Het onderzoek, waarvoor meer dan duizend jongeren zijn ondervraagd, verschijnt in het kader van de Week van het Geld, een jaarlijks initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. Door het hele land worden op scholen en mbo’s cursussen gegeven om jongeren doordachter financiële keuzes te laten maken.

communicatiewetenschapperEva van Reijmersdal Veel jongeren willen niets weten van de risico’s. En ze krijgen te horen dat iedereen rijk kan worden met de juiste mindset

Dat is hard nodig, zegt communicatiewetenschapper Eva van Reijmersdal. Ze doet aan de UvA onderzoek naar influencermarketing. „Finfluencers spelen een grote rol in de financiële vorming van jongeren.”

Dat is niet zonder risico, zegt ze. „Hoewel sommigen goede bespaartips geven, zijn er veel finfluencers die een onrealistisch beeld van beleggen tonen.” Van Reijmersdal noemt als voorbeeld het aanprijzen van riskante cryptomunten, zonder dat wordt gezegd dat er veel geld verloren kan worden.

Het rooskleurige beeld van beleggen verklaart mede de grote populariteit van finflueners, zegt Van Reijmersdal. „Anders dan ouders of opgeleide financiële adviseurs, tonen zij alleen de successen. Veel jongeren willen niet horen wat de risico’s zijn. Bovendien wordt gezegd dat succes een keuze is, dat iedereen rijk kan worden, als je maar de goede mindset hebt.”

Digitale vrienden

Wat ook meespeelt, is de hechte band die jongeren met finfluencers opbouwen. Naast financiële adviezen geven ze ook een inkijkje in hun dagelijks leven. Ze laten zien dat ze naar de sportschool gaan, of op vakantie. Via livestreams en comments gaan ze met hun publiek in gesprek. Van Reijmersdal: „Het zijn een soort digitale vrienden, dat maakt de volgers extra beïnvloedbaar.”

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zegt influencers die vooral over geld berichten „in de gaten te houden”. Voor het geven van beleggingsadvies is een vergunning nodig. De finfluencers zitten wat dat betreft in een grijs gebied, zegt Van Reijmersdal. Ze zeggen: „Ik geef geen advies, ik laat gewoon zien hoe ík succesvol ben geworden.”

Max Spakman investeert nog altijd in crypto, maar neemt minder risico en heeft ook een ‘normale’ baan. „Meerdere inkomsten zijn belangrijk in deze onzekere tijden.” Dat iedereen veel geld kan verdienen, gelooft hij niet meer. “Anders zou iedereen wel rijk zijn.”


Lees ook
Hoe ‘oppervlakkige en materialistische’ influencers symbool staan voor het hypercompetitieve tijdperk

Olivia Yallop werkte jarenlang bij een influencerbureau en schreef het positief besproken boek<em> Break the Internet.</em>” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/03/finfluencers-geven-jongeren-met-rooskleurige-adviezen-het-idee-dat-ze-snel-rijk-kunnen-worden.jpg”><br />
</a></p>
<p><dmt-util-bar article=