De productie van schadelijke PCB’s is mogelijk op recordniveau, ondanks verbod 40 jaar geleden

PCB’s, een schadelijke groep chemicaliën, worden mogelijk nog op een recordniveau geproduceerd, ondanks een verbod van 40 jaar geleden. Er is sprake van ‘verborgen’ productie die niet opduikt in metingen. Dat suggereert een studie die deze week in wetenschappelijk milieutijdschrift Science of The Total Environment is verschenen.

PCB’s, ofwel polychloorbifenylen, kwamen in de jaren veertig grootschalig op de markt – aanvankelijk in koelvloeistof van koelkasten, later in veelgebruikte materialen als rubber, verf en asfalt. Na tientallen jaren bleek dat ze schadelijk zijn: ze breken nauwelijks af, verspreiden gemakkelijk over de wereld en bouwen op in het lichaam tot mogelijk toxische niveaus. PCB’s kunnen kanker veroorzaken en zijn onder meer schadelijk voor het immuunsysteem, zenuwstelsel en de voortplanting.

De afname van grote zeezoogdieren zoals orka’s wordt in verband gebracht met de stoffen die nog altijd in hoge concentraties voorkomen. Hoog in de voedselketen zijn dieren het meest blootgesteld aan PCB’s. Helemaal als dieren bij voedselschaarste of ziekte de vetreserves verbranden, kan een dodelijke hoeveelheid PCB’s vrijkomen.

In jaren zeventig werden de stoffen in de meeste landen verboden, en daarna leek de productie te stoppen. Maar uit de nieuwe studie blijkt dat er veel industriële bronnen van nieuwe PCB-varianten zijn. Deze PCB’s zijn toevallige bijproducten van de industriële chemie, waarvan in 2019 alleen al in de VS ruim 40.000 ton zijn gemaakt. Dat is meer dan de piek van ‘gewone’ PCB’s van 39.000 ton in 1970. Toxicologen monitoren de aanwezigheid van de bekende en originele PCB’s, waardoor de nieuwe PCB-varianten tot zover zijn gemist.


Lees ook
Niemand heeft grip op een complexe cocktail van tienduizenden chemicaliën

Niemand heeft grip op een complexe cocktail van tienduizenden chemicaliën