Ombudsman: overheid faalt in zorg voor chronisch zieken door Q-koorts, moet excuses maken aan patiënten

De overheid faalt nog altijd in de zorg voor burgers die chronisch ziek zijn geworden door Q-koorts. Dat schrijft de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een vrijdag gepubliceerd rapport, de derde editie over dit onderwerp. Van Zutphen wil daarnaast dat de overheid, met name het ministerie van Volksgezondheid, haar excuses aanbiedt aan patiënten die vijftien jaar later nog altijd gevolgen ervaren van de ziekte.

Nederland werd tussen 2006 en 2009 getroffen door de grootste Q-koortsuitbraak ooit. Tienduizenden mensen raakten ziek doordat de ziekte overging van met name geiten op mensen. Honderd patiënten overleden. De overheid informeerde de Nederlandse bevolking lange tijd niet over de uitbraken, over de risico’s evenmin.

De patiënten die vandaag nog steeds de gevolgen ervaren van de ziekte, hebben onder meer moeite met het leveren van fysieke inspanning. Door vermoeidheid wordt hun wereld steeds kleiner, wat problemen oplevert op sociaal vlak. De ombudsman deed na eerdere onderzoeken, in 2012 en 2017, al aanbevelingen die het leven van de patiënten hadden moeten verbeteren, maar die heeft de overheid nog altijd niet opgevolgd.

Van Zutphen vergelijkt de klachten van patiënten met die van longcovid. Hij pleit daarom voor het investeren in kennis en expertise over Q-koorts én longcovid. „Het is tijd dat we Q-koortspatiënten weer een toekomstperspectief geven”, aldus Van Zutphen.