Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen permanente vertegenwoordiging in Den Haag

De eilandsraden en bestuurscolleges van de drie BES-eilanden hebben van 4 tot 6 maart in De Bilt gesproken met staatssecretaris Alexandra Van Huffelen (D66) over de herziening van de wetgeving die de bestuurlijke en financiële verhoudingen tussen Nederland en de eilanden regelt. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt in een persbericht. Afgelopen maanden waren die gesprekken in een impasse verzandt, omdat de eilanden ontevreden waren over de dialoog en meer maatwerk wilden.

Met de nieuwe afspraken komt de staatssecretaris tegemoet aan een aantal wensen van de eilanden. Zo krijgen de eilanden ieder een permanente vertegenwoordiger in Den Haag, zodat ze eerder bij beleidsvoornemens voor Caribisch Nederland worden betrokken. Ook wordt een ambtelijke werkgroep ingesteld van vertegenwoordigers van de BES-eilanden en het ministerie van Binnenlandse Zaken die met voorstellen komt om het beleids- en wetgevingsoverleg te verbeteren.

Belangrijk voor de eilanden is ook dat het financiële beleid verandert. „Er komt meer structurele financiering voor de bijzondere taken die we als eilandgemeentes hebben,” aldus Clark Abraham, gedeputeerde van Bonaire. Eerder maakten de eilanden bezwaar tegen het feit dat ze van ministeries vaak projectgeld voor maar enkele jaren krijgen, waardoor ze geen langetermijnbeleid kunnen maken.


Lees ook
‘Het is alsof de eilanden niet tot Nederland behoren, alsof hier alleen tweederangsburgers wonen’

<strong>Sint Eustatius</strong> met op de achtergrond het eiland Saba.  ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/03/bonaire-sint-eustatius-en-saba-krijgen-permanente-vertegenwoordiging-in-den-haag.jpg”><br />
</a></p>
<h2 class=Bezoldiging

Ook wordt het financiële toezicht herzien. De BES-eilanden maken al langer bezwaar dat ze elk kwartaal financieel moeten rapporteren aan Den Haag, terwijl ze beschikken over een relatief kleine ambtelijke bezetting. Voortaan wordt de zwaarte van dit toezicht afhankelijk gemaakt van de staat van de begroting en het financieel beheer.

Verder is afgesproken dat het aantal eilandsraadleden de komende jaren stapsgewijs omhooggaat en dat de bezoldiging van raadsleden, gedeputeerden en gezaghebbers wordt verhoogd naar het niveau van Europees Nederland.

Er was woensdagavond bij de Caribische vertegenwoordigers waardering voor de open houding van staatssecretaris Van Huffelen en haar ambtenaren. „We zijn unaniem positief over de gesprekken en de staatssecretaris erkentelijk dat ze drie dagen de tijd nam om naar ons te luisteren,” zei Abraham. De Statiaanse gedeputeerde Reuben Merkman prees de „professionaliteit van de gespreksleiders”.

Komende weken kunnen de eilanden een laatste inhoudelijke reactie geven op de afspraken die in De Bilt werden gemaakt, aldus een woordvoerder van het ministerie. Daarna gaan de wetsteksten naar de ministerraad, de Raad van State en de Tweede Kamer.


Lees ook
Het toerisme trekt weer aan, maar op de eilanden blijft het financieel worstelen

Manifestatie op Bonaire voor een sociaal minimum in strijd tegen de armoede.