Donald Trump en Joe Biden hebben op Super Tuesday zoals voorzien hun nauwelijks te achterhalen voorsprong in de voorverkiezingen uitgebreid. Biden won naar verwachting alle staten die dinsdag stemden, al verloor hij de zes (van de in totaal bijna vierduizend Democratische) gedelegeerden op Amerikaans-Samoa. Trump, die tegenkandidaat Nikki Haley ver achter zich laat, breidde de zijn voorsprong uit door vrijwel zeker veertien staten te winnen. Maar Haley pakte, na eerder te winnen in Washington DC, haar eerste staat: Vermont.
Anticlimactisch
In zijn overwinningstoespraak noemde Trump zijn overwinning „geweldig”, om vervolgens de aanval op Biden te openen. Haley, noch Biden, leken voornemens dinsdagnacht op de uitslag te zullen reageren. Zo anticlimactisch zijn de voorverkiezingen van 2024 – de opmaat naar de herhaling van de strijd tussen Biden en Trump.
Voorafgaand aan Super Tuesday was de vraag niet of Biden en Trump zouden winnen, maar met welke marges. Terwijl de stemmen nog geteld werden, bleek dat Bidens interne tegenkandidaten, Congreslid Dean Phillips en zelfhulpauteur Marianne Williamson, wederom geen bedreiging vormden. Het was Jason Palmer, de volstrekt onbekende Democratische zakenman die zijn campagne exclusief op Samoa gericht leek te hebben, die voor een kleine verrassing zorgde. Hij haalde daar 51 stemmen tegenover 40 voor Biden.
Wel heeft de president te maken met ontevreden Democraten die, vooral vanwege de Amerikaanse steun aan Israël in het vernietigen van Gaza, hun tegenstem laten horen. In Minnesota stemde zo’n 20 procent uncommitted: die kiezers scharen zich nu niet achter Biden. Ook in North Carolina steunt ruim 12 procent hem voorlopig niet. Eerder stemde in Michigan al 13 procent ongebonden.
Haley gaat door
Trump won in de conservatieve staten Alambama, Arkansas, Oklahoma en Texas met meer dan 75 procent van de stemmen. Ook in de staten waar Haley het — naast Vermont — relatief goed deed, haalde zij nog geen 35 procent van de stemmen. Dat maakt haar op geen enkele manier kansrijk alsnog de Republikeinse kandidaat te worden, maar toont wel aan dat de voormalig president lang niet overal en bij iedereen in zijn partij populair is. Trumps trouwe achterban die hem de voorverkiezingen overtuigend laat winnen, is alleen niet voldoende voor een zege in november.
Haley lijkt niet voornemens haar campagne te staken. „Hoe hard iedereen me er ook uit wil duwen, ik ben nog niet klaar om uit de race te stappen”, zei ze dinsdag tegen Fox News. Maar haar campagne heeft nog geen evenementen gepland voor na Super Tuesday.
Dit bericht wordt aangevuld.
Lees ook
Waarom Nikki Haley nog doorvecht tegen Trump