Met kiezers die in vijftien staten naar de stembus gaan voor voorverkiezingen, blijft Super Tuesday een hoogtijdag op de Amerikaanse verkiezingskalender. Miljoenen Amerikanen mogen deze dinsdag kandidaten aanwijzen die ze op 5 november namens ‘hun’ partij op het stembiljet willen. Niet alleen voor de strijd om het Witte Huis, maar ook in de races om zetels in het Huis en de Senaat, in de volksvertegenwoordiging van hun staat, als sheriff, aanklager, rechter, gemeenteraadslid of het lokale schoolbestuur.
De rest van de wereld kijkt vooral naar de presidentsrace: in voorgaande cycli kwam op Super Tuesday niet zelden de volgende bewoner van het Witte Huis bovendrijven. Zo won Joe Biden in de voorverkiezingen van 2020 na een wat slome start op Super Tuesday in tien staten, waarna hij alleen nog de democratisch-socialist Bernie Sanders hoefde af te schudden. Vier jaar eerder brak buitenstaander Donald Trump op Super Tuesday 2016 definitief door: hij presteerde boven verwachting, terwijl zijn kansrijker geachte rivaal Ted Cruz het juist slechter deed.
Dit jaar is superdinsdag echter niet superspannend: na de eerste voorverkiezingsrondes van januari en februari staat al nagenoeg vast dat Trump en Biden het dit najaar weer tegen elkaar opnemen. Toch vallen ook dit jaar wel enkele electorale trends te ontdekken, zodra in de nacht van dinsdag op woensdag de eerste uitslagen binnenkomen.
De strijd om partijgedelegeerden
Bij hun voorverkiezingen verdelen de Democraten en de Republikeinen vandaag zogenoemde ‘delegates’. Zij zullen hun staat vertegenwoordigen op de conventies die beide partijen deze zomer houden om officieel hun presidentskandidaat aan te wijzen. Deze dinsdag worden bij beide partijen ruim een derde van alle delegates verdeeld. De kandidaat die als eerste minstens de helft van de gedelegeerden achter zich krijgt, wint de nominatie.
Deze drempel ligt bij de Republikeinen bij 1.215, waarvan Trump er tot op heden 244 verzamelde, tegen 43 voor zijn enige overgebleven serieuze uitdager Nikki Haley. Deze Super Tuesday zijn 874 gedelegeerden te winnen.
Met bijna vierduizend partijgedelegeerden is de winst bij de Democraten zeker bij 1.968, waarvan Biden er reeds 206 bij elkaar sprokkelde. Deze dinsdag zijn er nog eens 1.439 te vergeven.
Beide koplopers kunnen de drempel hiermee zo dicht naderen, dat hun laatste tegenstrevers na dinsdag wel zullen moeten opgeven.
Moslimstem in Minnesota
In Minnesota willen Democratische kiezers met een moslimachtergrond deze dinsdag hun onvrede tonen over het Gaza-beleid van de regering-Biden. Leiders van de omvangrijke islamitische gemeenschap in deze de midwestelijke staat roepen op om ‘uncommitted’ te stemmen en niet op Biden, die volgens hen te solidair met Israël is. In Michigan leidde een soortgelijke campagne vorige maand tot ruim honderdduizend van zulke proteststemmen. Dit zijn kiezers die niet meteen naar Trump zullen overlopen, maar in november mogelijk wel thuis blijven of op een derde kandidaat zullen stemmen.
Gouverneursrace North Carolina
In North Carolina mogen kiezers van beide partijen de kandidaat aanwijzen voor de gouverneursrace van november. Deze post is belangrijk bij het (her)tekenen van de kiesdistricten. Nu de van oudsher conservatieve zuidelijke staat snel progressiever wordt, kan in november ook een Democraat winnen. De Republikeinse koploper is de omstreden, uiterst rechtse vicegouverneur Mark Robinson, die steun geniet van Trump.
Senaatsraces Texas en Californië
In Californië wordt dinsdag een voorverkiezing gehouden voor de Senaatszetel, die is vrijgekomen na het overlijden van de Democratische senator Diane Feinstein. Het is een zogeheten open primary, waaraan kandidaten van elke partij meedoen. De nummers één en twee nemen het in november tegen elkaar op. Omdat het zeer progressieve Californië zo goed als zeker een Democraat naar de Senaat stuurt, wordt de zetel in de praktijk deze dinsdag verdeeld. De duidelijke koploper in de peilingen is Adam Schiff, nu nog prominent afgevaardigde in het Huis.
In Texas wordt in de Democratische voorverkiezingsrace beslist wie het in november mag opnemen tegen de zittende senator Ted Cruz. Kansrijkst lijkt Colin Allred, een voormalig footballspeler die nu voor de zuidelijke staat in het Congres zit. Cruz zal zijn zetel volgens peilingen met relatief gemak weten te verdedigen.
Lees ook
Waarom Nikki Haley nog doorvecht tegen Trump