Opinie | Het gaat niet goed met Vitesse, laat de club failliet gaan

Misschien kan Vitesse wel beter failliet gaan. Het gaat niet goed: naast dat de club de zeventiende plek heeft in de eredivisie, kampen ze met torenhoge schulden. Daarbij hebben alle grote buitenlandse investeerders in de club een dubieuze achtergrond.

Eén van de schuldeisers is de Amerikaanse Common Group. Die wilde Vitesse kopen van de Russische eigenaar, Valeri Ojf. Die zouden de schulden van Vitesse sterk laten dalen. Maar de KNVB heeft de koop onlangs verboden, omdat de Amerikanen niet wilden zeggen waar hun geld vandaan kwam.

De andere grote schuldeisers, en de eigenaar, zijn eveneens buitenlanders die de herkomst van hun in Vitesse geïnvesteerde geld geheim hebben proberen te houden. Dankzij onthullingen van The Guardian en NRC weten we ondertussen dat veel van dit geld via sluipwegen van de Rusissche oligarch Roman Abramovitsj kwam. Omdat die destijds eigenaar van Chelsea was, overtrad hij met zijn investeringen in Vitesse de regel dat clubs die in dezelfde competitie kunnen uitkomen onafhankelijk van elkaar moeten zijn.

Een club met een supporterstrust is een club van de mensen

Niettemin is een goed voortbestaan van Vitesse alleen mogelijk als de buitenlandse investeerders meewerken, bijvoorbeeld via schuldkwijtschelding. Vermoedelijk doen ze dat alleen als overheden vroeg of laat ook een bijdrage leveren. Gemeente en provincie vinden de club belangrijk voor de regio, en weinig volksvertegenwoordigers zullen overheidssteun durven weigeren als Vitesse zonder ingrijpen failliet zou gaan. Het resultaat laat zich raden: overheden (en regionale investeerders met hart voor de club) betalen een hoge prijs.

Mooi voetbalverhaal

Voor een failliet Vitesse kan Glasgow Rangers een voorbeeld zijn. Deze club ging in 2012 failliet, maar meteen daarna begon een juridisch nieuwe en dus schuldenvrije club, Rangers FC geheten, in de vierde divisie van Schotland. De club werd gesteund door de supporters van Glasgow Rangers. Na vier jaar, en drie promoties, bereikte Rangers FC in 2016 de nationale topdivisie. De derby tussen Rangers en eeuwige rivaal Celtic was meteen weer zinderend, en Rangers werd in 2021 landskampioen. Een mooi voetbalverhaal, van lijden, strijd en trouw.

In Nederland mag een eventuele doorstartclub, bijvoorbeeld FC Vitesse Arnhem geheten, van de KNVB in de Vierde Divisie beginnen. Maar de Eredivisie is onhaalbaar, want na het bereiken van de Tweede Divisie is verdere promotie onmogelijk. Daarom zou de KNVB de regels moeten veranderen. Zo zou de bond promotie vanuit de Tweede Divisie naar de Keuken Kampioen Divisie mogelijk kunnen maken.


Lees ook
De Russische oligarch Roman Abramovitsj beschouwde Vitesse als zíjn club

Crew 81, de harde kern van Vitesse op de tribune van de Gelredome.

Zulke regels kunnen Arnhem een nieuwe eredivisieclub geven, met ook onverwachte kansen. Zo zou FC Vitesse Arnhem (deels) eigendom kunnen worden van een supporterstrust. Dat is een vereniging die de contributies en andere financiële bijdragen van haar leden gebruikt om aandelen van een profclub te kopen. De profclub krijgt zo geld, en de trust krijgt zeggenschap in de profclub. Binnen de trust heeft elk lid één stem, onafhankelijk van de financiële bijdrage. De trusts blijken de financiën van hun profclub goed te helpen bewaken, ook omdat hun eigen geld op het spel staat. Belangrijker nog: een club met een supporterstrust is een club van de mensen.

Als een succesvolle doorstart mogelijk is, hoeven overheden en regionale investeerders niet meer tot het uiterste te gaan om faillissement te voorkomen. Daardoor zullen de buitenlandse investeerders meer willen inleveren, om niet alles te verliezen. Ook prima. Welke oplossing men uiteindelijk ook kiest, niemand hoort te bloeden voor dubieuze investeerders.


Klik op het vinkje naast ‘Ik ben geen robot’