Maandelijkse test van luchtalarm verdwijnt, mobiele melding neemt het over

Het luchtalarm dat moet waarschuwen voor rampen of calamiteiten zal per eind volgend jaar verdwijnen. Een melding op de mobiele telefoon, de zogeheten NL-Alert, zal de waarschuwende functie overnemen, schreef demissionair minister van Justitie Dilan Yesilgöz (VVD) eerder deze week in een brief aan de Tweede Kamer. De sirene, die mensen moet waarschuwen voor rampen of calamiteiten, biedt „weinig voordelen” ten opzichte van de mobiele melding en vanaf eind volgend jaar zal deze dan ook niet meer maandelijks getest worden. Het „kan zich feitelijk nauwelijks beroepen op grote successen”.

Het zogeheten Waarschuwings- en Alarmeringssysteem bestaat sinds 1998. De 4.200 alarmpalen die door Nederland staan worden nu nog iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest. In het beste geval, schrijft Yesilgöz, is dit luchtalarm door 75 procent van alle inwoners van Nederland te horen. Daarmee is het minder effectief dan het NL-Alert, dat sinds 2012 bestaat. Dat zou tijdens de laatste meting, afgelopen december, 92 procent van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder hebben bereikt.


Lees ook
Wat het luchtalarm ons leert over wie we zijn

Groningen

Lange discussie

Het NL-Alert wordt niet alleen landelijk gebruikt, maar ook door de regionale Veiligheidsregio’s. Sinds 2012 werd de melding 538 verstuurd, gemiddeld 54 keer per jaar. Het luchtalarm is een stuk minder vaak ingezet: sinds 1998 zo’n 36 keer, de afgelopen vijf jaar slechts twee keer. Uit onderzoek blijkt dat het luchtalarm voor Veiligheidsregio’s als een „té zwaar middel om mensen te alarmeren”.

Over het voortbestaan van de luchtsirenes wordt al bijna tien jaar gesproken, vanaf het moment dat de NL-Alert opkwam. Tot een afschaffing kwam het nog niet, omdat de mobiele melding aanvankelijk nog niet goed genoeg werkte. Zo zouden meldingen in de eerste dagen van de mobiele waarschuwing lang niet alle zendmasten hebben bereikt, waardoor lang niet alle inwoners van Nederland de sirenes hoorden.