Snelwegen in Zuid- en Oost-Nederland en andere grote projecten bezorgen Heijmans goed jaar

Dankzij goede resultaten bij de infrastructuurtak heeft bouwbedrijf Heijmans vorig jaar de omzet zien stijgen tot 2,1 miljard euro. Als de omzet van de in september ingelijfde woningbouwer Van Wanrooij niet wordt meegerekend, maakte Heijmans nog steeds een omzetgroei van 10 procent. De brutowinst bleef met 127 miljoen euro (exclusief Van Wanrooij) nagenoeg gelijk.

Met name dankzij een aantal grote onderhoudsopdrachten in de energiesector en het landelijke hoogwaterbeschermingsprogramma had de infrastructuurdivisie van Heijmans een goed jaar. De omzet van die tak steeg met ruim een vijfde tot 800 miljoen euro. De winst werd met zo’n 15 miljoen euro gespekt doordat een eerder getroffen voorziening vrijviel. Vorig jaar viel een slepend juridisch conflict met netbeheerder TenneT over de plaatsing van hoogspanningsmasten in het voordeel uit van Heijmans.

Heijmans kon verder profiteren van de nieuwe koers van Rijkswaterstaat. Vorig jaar bepaalde demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur, VVD) dat geld dat bestemd was voor de aanleg van nieuwe bruggen, wegen en sluizen naar het opknappen van het bestaande netwerk gaat. Door stikstofproblematiek, personeelstekort en hogere bouwkosten zijn veel nieuwe infrastructuurprojecten erg onzeker geworden.


Lees ook
Harbers: geld voor nieuwe bruggen en wegen naar onderhoud infrastructuur

De Merwedebrug moest in 2016 in allerijl gesloten worden vanwege ‘haarscheurtjes’ in de constructie.

Een aantal van die grote onderhoudsklussen gingen naar de bouwer uit Rosmalen. Zo mag het een aantal bruggen en snelwegen in Zuid-Holland onder handen nemen, en kreeg het ook de opdracht om de komende vier jaar de rijkswegen in Oost-Nederland op sommige stukken te repareren.

Woningmarkt

Wel had Heijmans last van moeizame omstandigheden op de woningmarkt, die pas aan het einde van het jaar wat verbeterden. De vastgoeddivisie, in 2022 nog goed voor een omzet van 570 miljoen euro, kwam in 2023 uit op 412 miljoen euro. De bouwer verkocht het afgelopen jaar net iets minder nieuwbouwwoningen dan een jaar geleden. Een daling van de hypotheekrente en daaropvolgend herstel van de woningmarkt in het vierde kwartaal zorgde dat Heijmans in het hele jaar uiteindelijk 1.803 woningen verkocht. In 2022 waren dat er 1.811.

Onder meer door de stijgende hypotheekrente zetten de huizenprijzen in 2022 een daling in, om in de tweede helft van 2023 weer te herstellen. Projectontwikkelaars merkten dat het in die periode lastiger was om nieuwbouwprojecten te verkopen, omdat aspirant-kopers de hogere overbruggingslasten niet konden betalen. Met name voor dure appartementencomplexen binnen steden duurde het volgens de beursgenoteerde bouwer langer om aan het vereiste verkooppercentage van 70 procent te komen, waarop de bouw kon starten. De bouwer wijst erop dat de vraag naar woningen met een tuin buiten de steden juist groter was, en roept het kabinet op om in woningbouwbeleid niet alleen op binnenstedelijke ontwikkeling te richten. „Dit overheidsbeleid geeft nu een eenzijdig aanbod van veelal grootschalige, binnenstedelijke projecten met lange bouwtijden en moeilijke business cases.”

Heijmans zet voor de komende jaren sterker in op de woningmarkt. Dat deed het door in september de overname van branchegenoot Van Wanrooij te voltooien. Hiermee neemt Heijmans een grotere rol in de woningbouw; Van Wanrooij bouwde afgelopen jaar 776 woningen en bracht grondposities mee voor de bouw van nog 14.000 woningen – met name op locaties buiten de steden.

De orderportefeuille van Heijmans voor de komende jaren steeg met 400 miljoen naar 2,8 miljard euro. Het bouwbedrijf verwacht in het lopende jaar in de buurt van 2,5 miljard euro omzet te komen.

Een deel van dat werk ziet Heijmans in de verduurzamingsopgave terugkomen. De bouwer verduurzaamde vorig jaar zo’n 2.000 woningen en verwacht nog meer opdrachten in watermanagement. Om zelf uitstootvrij te kunnen bouwen werd vorig jaar 12 miljoen euro geïnvesteerd in de aankoop van elektrisch aangedreven bouwmachines. Wat voor problemen zorgt: het tekort aan aansluitingen op het elektriciteitsnet, waardoor er op veel bouwplaatsen niet opgeladen kan worden.