Chemours gaat vervuilde grond van moestuinen rond PFAS-fabriek vervangen

PFAS-producent Chemours gaat de vervuilde grond bij moestuinen rond de fabriek in Dordrecht reinigen. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Ook gaat het chemiebedrijf monsters nemen van het zwemwater in de buurt.

De actie volgt onder meer op een RIVM-advies uit 2022 om niet langer groene en fruit uit moestuinen rond de fabriek te eten. Uit een rapport bleek dat de gewassen dermate vervuild zijn dat er een verhoogde kans is op gezondheidsschade. Door de jaren heen is het RIVM-advies steeds aangescherpt: in 2018 adviseerde het RIVM nog om „niet te vaak en niet te veel” uit moestuinen binnen een kilometer van de fabriek te eten. Nu is het advies voor moestuinhouders binnen een straal van vijftien kilometer rond de fabriek verschillend, afhankelijk van de afstand.

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden verschillende chemische stoffen, voornamelijk bekend van de antiaanbaklaag in pannen. Ze worden gebruikt voor tal van toepassingen, van regenjassen en flosdraad tot bedrading in telefoons en brandblusschuim. De stoffen breken nauwelijks tot niet af, en zijn sinds halverwege de twintigste eeuw dermate veel gemaakt dat iedereen op de wereld via voedsel en water teveel binnenkrijgt. De vervuiling is het grootst rond fabrieken, zoals die van Chemours in Dordrecht. PFAS wordt in verband gebracht met schade aan het immuunsysteem, en in hogere concentraties kan het tot kanker en leverschade leiden.

De grond zal worden vervangen in samenwerking met de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden, onder leiding van een onafhankelijke externe expert. Het chemiebedrijf begint aan „de eerste fase van het actieplan met een pilotprogramma” om richting te geven aan de verdere acties „gericht op het aanpakken van de zorgen die leven”.


Lees ook
PFAS in de gewassen: de tuinders eten nu minder uit eigen tuin

Tuindersvereniging Het Vlijpark  ligt enkele kilometers van het Dordtse chemiebedrijf Chemours.