AD: al jaren een angstcultuur bij WNL door omroepbaas Huisjes

Er heerst al jaren een angstcultuur bij NPO-omroep WNL, vooral vanwege het gedrag van omroepbaas Bert Huisjes. Dat schrijft het AD woensdag op basis van gesprekken met 25 (oud-)medewerkers van WNL, onder wie Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik. Huisjes zou zich sinds zijn aanstelling als bestuurder en hoofdredacteur in 2011 structureel schuldig hebben gemaakt aan pesten, intimidatie, manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie. Sommige medewerkers zouden een burn-out hebben gekregen, overspannen zijn geraakt en bij een psycholoog zijn beland.

Omroep WNL, dat in 2009 werd opgericht en zichzelf profileert als ‘vrolijk rechts’, kwam als een van de slechtste omroepen uit de bus in het rapport van de commissie-Van Rijn over misstanden binnen de NPO. 29 procent van de WNL-medewerkers gaf de werksfeer een rapportcijfer 5 of lager, 94 procent ervoer pestgedrag. Ter vergelijking: het gemiddelde rapportcijfer van alle omroepen was een 6,4 en 74 procent van de medewerkers van alle omroepen ervoer pestgedrag.

Meerdere prominenten doen tegen AD met naam en toenaam hun verhaal. Westrik, oud-presentatrice van het WNL-programma Vandaag de dag, vertelt dat Huisjes het ene moment „poeslief” was en kort daarna „je positie ter discussie” kon stellen. „Ik vergelijk het wel eens met een hond die je drie keer aait en daarna een schop geeft.” Ter Braak laat weten tijdens haar zwangerschapsverlof in onzekerheid te hebben geleefd over haar positie en bij terugkomst haar solo-plek op televisie kwijt te zijn geraakt. Jinek zegt: „Het is niet voor niets dat ik daar zo kort heb gewerkt.”

‘Grootste mannen klein zien worden’

De (oud-)medewerkers die het AD op anonieme basis sprak laten onder meer weten dat het bijna onmogelijk was om in discussie te gaan met Huisjes. Mensen die dat wel deden zouden na een paar maanden alweer zijn verdwenen, omdat hun contracten niet werden verlengd of omdat ze zelf weggingen. Een andere medewerker zegt: „Ik heb de grootste mannen klein zien worden door Huisjes’ gedrag.”

Huisjes laat in een reactie aan het AD weten het „erg te horen” vindt dat de 25 (oud-)medewerkers „nare ervaringen” hebben. Hij zegt in zijn werk „zeker fouten” te hebben gemaakt. Dat gesprekken „soms te stevig” werden gevoerd, zegt volgens hem iets over „de ambities en betrokkenheid”. Naar aanleiding van de resultaten uit het rapport van de commissie-Van Rijn zou WNL meerdere maatregelen hebben getroffen, en er nog meer gaan nemen.

De Raad van Toezicht van WNL laat in een reactie weten het „spijtig” te vinden dat „een aantal oud-medewerkers slechte herinneringen heeft over hun tijd bij WNL”. De raad benadrukt ook dat ze steunreacties heeft ontvangen voor Huisjes van „belangrijke redacteuren en presentatoren die nog wel bij WNL werken en zich totaal niet herkennen in de beschuldigingen”.

Onder meer Sven Kockelman zegt tegen het AD zich „geenszins” te herkennen in de geschetste angstcultuur. De raad schrijft daarnaast zich gelukkig te prijzen met „een hoofdredacteur die natuurlijk zoals ieder mens niet zonder zonden is, maar enorm veel heeft bereikt”.



Delen