Kabelbreuken in Rode Zee mogelijk werk van Houthi-strijders

Bij de zuidelijke toegang van de Rode Zee zijn verschillende onderzeese datakabels beschadigd, waaronder met name het internetverkeer in de Golfregio en India kan lijden. Dat schrijft de Israëlische zakenkrant Globes. NetBlocks, een non-profit organisatie die internetblokkades in kaart brengt, meldt dat het internetverkeer in het Oost-Afrikaanse Djibouti – aan de zeestraat Bab al-Mandab waar de kapotte kabels liggen – maandag enige tijd onderbroken werd.

Volgens Globes zouden vier kabels buiten werking zijn gesteld, en de krant wijst daarbij naar Jemenitische Houthi-milities, die het scheepvaartverkeer op de Rode Zee al maanden belagen met drones en andere projectielen en die eerder dreigden om datakabels te saboteren. Daarmee willen ze hun steun uitdrukken aan de Palestijnen die in de Gazastrook verwikkeld zijn in een oorlog met Israël.

Bewijs voor betrokkenheid van de Houthi’s levert de krant niet. Ook over de aard en de omvang van de schade is onduidelijkheid. Seacom, eigenaar van een van de kabels, bevestigt tegenover een Zuid-Afrikaanse IT-website dat het internetverkeer in een kabel tussen Kenia en Egypte sinds enkele dagen verstoord is door een beschadiging, zonder daarvoor een nadere verklaring te bieden. Omdat dataverkeer kan worden omgeleid via andere verbindingen, zijn de gevolgen volgens het bedrijf te overzien.

Flessenhals

De Rode Zee is een belangrijke flessenhals voor het wereldwijde internetverkeer, waarvan het overgrote deel via onderzeese kabelverbindingen verloopt. In de Rode Zee en het Suezkanaal lopen zeker zeventien bestaande of geplande kabels die Europa, het Midden-Oosten, Oost-Afrika en Azië met elkaar verbinden.


Lees ook
Ook onderzeese internetkabels zijn kwetsbaar voor sabotage

Een datakabel van Google komt aan land op een strand in de buurt van Bilbao. De veiligheid van onderzeese dataverbindingen staat sinds de aanslagen op de Nord Stream-gasleiding volop in de belangstelling.

Wereldwijd raken jaarlijks tientallen zeekabels beschadigd. De laatste jaren is er – onder meer onder invloed van de aanslag op de gaspijpleiding Nord Stream in de Oostzee – meer aandacht voor de kwetsbaarheid van dergelijke onderzeese infrastructuur voor bewuste sabotage. Zo worden op de Noordzee regelmatig Russische ‘onderzoeksschepen’ gesignaleerd waarvan wordt vermoed dat ze bijvoorbeeld data- en stroomkabels in kaart brengen. En datakabels in de buurt van een Taiwanese eilandengroep voor de Chinese kust raken ook opvallend vaak beschadigd.

Onvoorzichtigheid

Toch is het grootste deel van de kabelbreuken geen gevolg van sabotage, maar van onvoorzichtigheid van vissers en andere scheepvaart. De kabels, die niet veel dikker zijn dan een tuinslang, liggen zeker iets verder uit de kust doorgaans open en bloot op de zeebodem, waar ze kwetsbaar zijn voor sleepnetten en uitgeworpen ankers.

Meestal leidt zo’n beschadiging niet tot grote problemen, omdat er voldoende andere kabels beschikbaar zijn om dataverkeer om te leiden. Maar waar dat niet het geval is, zijn de gevolgen groot. Zo zat het Polynesische eiland Tonga in 2022 vijf weken zonder telefoon en internet, nadat de enige kabelverbinding was beschadigd bij een vulkaanuitbarsting. De beperkte beschikbaarheid van reparatieschepen zorgt ervoor dat het vaak lang duurt voor een kapotte kabel kan worden hersteld.