Advocaat die Navalny en diens moeder bijstond kortstondig opgepakt en daarna weer vrijgelaten

Laatste update:

De advocaat die eerst Aleksej Navalny en na diens dood zijn moeder bijstond, is dinsdag gearresteerd en daarna weer snel vrijgelaten in de Russische hoofdstad Moskou. Volgens het onafhankelijke Russische nieuwsmedium Verstka heeft Vasili Doebko dat zelf gezegd. Hij wilde na zijn vrijlating alleen zeggen „belemmerd” te zijn geweest in zijn werkzaamheden als advocaat. Volgens Novaya Gazeta Europe beschuldigden de Russische autoriteiten Doebkov ervan de „openbare orde” te hebben „verstoord”.

Doebkov is lang niet de eerste advocaat rondom Navalny zijn die (al dan niet kortstondig) is vastgezet. Het Russische rechtssysteem zit vast in de houdgreep van de politieke macht. Vorig jaar arresteerde de politie in Moskou drie andere advocaten die met Navalny werkten of hadden gewerkt. Ook werden hun huizen ondersteboven gekeerd. Verdenkingen van deelname aan een „extremistische organisatie” rechtvaardigden dat, aldus de autoriteiten.

Doebkov en andere advocaten bleven Navalny tot aan zijn dood bijstaan — de constante dreiging van gevangenneming ten spijt. Nadat Navalny anderhalve week geleden in een arctisch strafkamp overleed, vergezelde Doebkov diens moeder, Ljoedmila Navalnaja, naar het Siberische Salechard, waar Navalny’s lichaam in het mortuarium lag. Na een week kreeg Navalnaja hem eindelijk mee.

Waarschijnlijk vindt eind deze werkweek in Moskou het publieke afscheid plaats van Navalny. Een locatie daarvoor is nog niet gevonden, en dat heeft volgens Navalny’s woordvoerder Kira Jarmysj alles te maken met angst die eigenaars van geschikte locaties hebben voor represailles. „We hebben bijna alle begrafenisondernemers, commerciële locaties en uitvaartbureaus gebeld”, schrijft Jarmysj op X. „Ons is verteld dat uitvaartbureaus is verboden om met ons in zee te gaan.”


Lees ook
Rusland pakt nu advocaten van Navalny aan

<strong>Alexei Liptser</strong>, gearresteerd advocaat van Navalny, vrijdag in een rechtszaal.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/advocaat-die-navalny-en-diens-moeder-bijstond-kortstondig-opgepakt-en-daarna-weer-vrijgelaten.jpg”><br />
</a></p>
<p><dmt-util-bar article=