Weer verlies voor NS, dat overweegt treinkaartjes volgend jaar flink duurder te maken

De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft ook in 2023 verlies geleden. Het spoorbedrijf noteerde een min van 191 miljoen euro, ten opzichte van 421 miljoen euro verlies in 2022. Ook de komende jaren blijven financieel en operationeel „uitdagend” voor de NS, meldt het dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Zo zijn er volop werkzaamheden aan het spoor en houdt het bedrijf last van de hoge inflatie. Ook kampt het met gestegen prijzen voor energie en structureel lagere reizigersaantallen door het toegenomen aantal thuiswerkers na de coronapandemie. De NS overweegt dan ook in 2025 een forse prijsstijging door te voeren van mogelijk meer dan 10 procent.

In de afgelopen jaren heeft de NS de tarieven van de meeste treinkaartjes en abonnementen minder verhoogd dan de inflatie en de oplopende kosten waarmee het bedrijf geconfronteerd wordt. Een voorgenomen tariefsverhoging van 8,67 procent voor 2024 ging niet door, nadat het kabinet eenmalig een bedrag van 120 miljoen euro vrijmaakte. Van een structurele oplossing is echter geen sprake, waardoor de NS naar verwachting volgend jaar alsnog een prijsverhoging door zal moeten voeren.

Behalve de financiën staan ook de prestaties van de NS onder druk. In 2023 kwam 89,7 procent van de reizigers op tijd, waar dat in 2022 nog 91,6 procent was. Met name in de tweede helft van het jaar hadden reizigers veel hinder. Dat kwam door een aantal grote verstoringen en ingrijpende werkzaamheden aan het spoor bij Rotterdam en Schiphol. Daarnaast zijn bij onderhoudsbedrijven in het najaar forse achterstanden ontstaan door slecht weer en tekorten aan technisch personeel, waardoor er minder en kortere treinen beschikbaar waren.

Ook de hogesnelheidslijn kwam vaak niet op tijd, of viel zelfs uit. Dat kwam onder andere door een snelheidsbeperking ter hoogte van Rijpwetering. Daarnaast valt het nieuwe type trein van de NS, de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG), vanwege haperende techniek vaker uit en duurt de levering van nieuwe treinstellen langer dan verwacht. Desondanks bestelde de NS onlangs tien extra ICNG’s, bovenop de 99 reeds aangeschafte exemplaren.